Terjedő elszegényedés

Az UNCTAD, az ENSZ genfi székhelyű Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája az előző hetekben tette közzé 2010-es, 204 oldal terjedelmű jelentését. Súlyosan kijózanító olvasmány azoknak, akik az utóbbi évtizedek során a globalizáció mellett úgy is érveltek, hogy annak hatására sorra emelkedtek ki országok és százmilliók a mélyszegénységből. Az adatok ennek pontosan az ellenkezőjét tanúsítják. A legkevésbé fejlett államok száma négy évtized alatt ugyanis a duplájára emelkedett.

2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Supachai Panitchpakdi, az UNCTAD elnöke a jelentés bemutatásakor elmondta, ma 49 ország tekinthető legkevésbé fejlettnek, ami csaknem kétszerese az 1971-es állapotnak, amikor 25 ilyen ország volt. Ezek közül csupán kettő – Botswana és a Zöldfoki-szigetek – hagyták el ezt a kategóriát az eltelt évtizedekben.
Sőt – mondta Panitchpakdi – „a legfejlettebb országokban mélyszegénységben élők száma az előző évtizedekben tovább nőtt, és 2007-re kétszer annyian voltak, mint 1980-ban”. Ami a növekedés ütemét illeti, 2002 és 2007 között a rendkívüli szegénységben élők száma évi hárommillióval nőtt.
Azt is kifejtette, hogy ezen országokban a népesség 53 százaléka, vagyis összesen 421 millió ember a szegénységi szint alatt él. A legszegényebb államokban az élelmiszer-behozatali költségek 2008-ra 24 milliárd dollárra emelkedtek a 2002-es kilencmilliárdról. Ez „vészterhes” árnövekedés – mondta Panitchpakdi.
Az UNCTAD vezetője szerint mindez akkor történt, amikor világszerte erős gazdasági fellendülés volt tapasztalható. Elmondta azt is, „korunk legégetőbb szociális és gazdasági baja a munkanélküliség”. Hozzátette: a tapasztalat egyértelműen azt mutatja, „a növekedés és a foglalkoztatás növelésére nem minden ország támaszkodhat az exportra, és ezen országoknak az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet kell szentelniük a belföldi kereslet ösztönzésére”. A jelentés ajánlatokat is tartalmaz arra, hogy miként kell irányváltást végrehajtani a makroökonómiai politikában és intézményépítésben a belső kereslet erősítése céljából. Ehhez a monetáris politikának a kamatlábat alacsonyan kell tartania, hogy meg lehessen könnyíteni az állóeszköz-beruházásokat. Ugyanakkor a kellő monetáris és fiskális politikát a jövedelempolitikával együtt kell alkalmazni úgy, hogy a tömegek jövedelme a termelés átlagos növekedésének és a nemzeti inflációs célnak megfelelően alakuljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.