Túlsúlyos az EU-polgárok fele

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban élő felnőttek több mint fele túlsúlyos vagy elhízott – áll az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb jelentésében. Az utóbbi húsz évben az elhízottak aránya megkétszereződött a legtöbb uniós tagállamban. Ez a jelentős növekedés rendkívül kedvezőtlenül érinti az egészségügyi rendszereket és magát a gazdaságot is. A jelentés szerzői hangsúlyozzák, hogy az egészségtelen életmód korán alakul ki. Az elhízott vagy túlsúlyos gyerekek esetében nagyobb az esélye annak, hogy később betegeskednek és nagyobb a valószínűsége, hogy szívbajosak, cukorbetegek, asztmásak, rákosak lesznek, vagy ízületi gyulladásban szenvednek. Jelenleg az unióban minden hetedik gyerek túlsúlyos vagy kórosan kövér. A trendek azt mutatják, hogy a jövőben még rosszabb lesz ez az arány. Ugyanakkor az unióban a születéskor várható élettartam az 1980-as 72 évről 2007-re 78 esztendőre nőtt. Az élettartam terén Magyarország Bulgáriával, Romániával és két balti állammal sereghajtó, de ezekben az országokban is 1994 óta 30 százalékos a javulás.
Csökkent a szívbetegségből származó halálesetek száma, de még mindig ez a fő halálok, amit a daganatos betegségek követnek. Magyarország több kelet-európai és balti állammal együtt vezető a tüdőrákban meghaltak terén. A tüdőrákosok számának általános csökkenésének az oka az, hogy egyre kevesebben dohányoznak. Több európai országban orvoshiány van, viszont valamennyi tagállamban nőtt az egészségügyre fordított kiadás, nemegyszer a gazdasági növekedést is meghaladó ütemben. 2008-ban az uniós tagországok átlagosan bruttó nemzeti termékük 8,3 százalékát költötték egészségügyi rendszerükre. Hazánk azon országok közé tartozik, ahol minden százezer emberből 18-nál többen lesznek öngyilkosok. Ezzel Magyarország továbbra is a legrosszabb adatokat produkáló államok között van.
A jelentésben olvasható az is, hogy a nők átlagosan életük 75 százalékát töltik el súlyosabb betegségek nélkül, míg a férfiak esetében ez az arány 80 százalék. 2000 és 2008 között az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzéses esetek több mint kétszeresükre növekedtek. 1995 és 2050 között megkétszereződik a 65 évesnél idősebbek száma, összlétszámuk eléri majd a 135 milliót. A közlekedésbiztonság javulása eredményeként az unióban 1994 óta 40 százalékkal kevesebben halnak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.