Véres kard

2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik a karácsony, a családcentrikus apukák átgondolják, kicsi fiuk mit kapjon ajándékba a Jézuskától. A militarista típusúak számára lehet műanyag gépfegyver, pici tank, harci helikopter. Kim Dzsong Il épp ilyen típusú, militarista és családcentrikus. Az ő fia egy véres kardot kap. Igen ám, de a diktátorkodásra épp most készülő Kim Dzsong Un számára a véres kardhoz használati utasítást is mellékeltek, mert ez az ajándék nem arra való, hogy a többi játék közé odategye. Az Ifjú Kormányos nemrég kapott egy másik csillogó-villogó ajándékot, amelyet meg is mutathatott az öszszes többi gyereknek: egy urániumdúsítót. Nem amolyan kopott vacakot, hanem igazi, atomfegyverhez szükséges plutóniumot előállító csodagépet! Apa aztán büszkélkedett is vele eleget, a fél világ ezen ájuldozott.
Észak-Korea leendő diktátora nem véletlenül kap ilyen sokat manapság. Kim Dzsong Ilnek huszonnégy éve volt arra, hogy beleszokjon az uralkodásba mint a Nagy Vezető állandó segítője, leendő utódja és árnyéka. Az a világ azonban már elmúlt, a kommunizmus nagy kísérlete elbukott, a határok bezáródtak, Észak-Korea pedig egyedül várja azt a bizonyos holnapot, amikor nemzetközivé lesz a világ. Kim Dzsong Un előbb vagy utóbb egy olyan országot fog örökölni, amely borotvaélen táncol a lét és a nemlét között. Az ajándékok pedig arra jók, hogy egy kis önbizalmat csepegtessünk a srácba, s bebizonyítsuk mindenkinek, hogy semmiféle változás nem lesz.
Azaz folytatódhat az egysíkú külpolitikai játék: 1. Észak-Korea nem tárgyal, mert mérges a rá fenekedő imperialistákra. 2. Észak-Korea csapásokat és gonoszkodásokat helyez kilátásba. 3. Észak-Korea felveti, hogy ő békét akar, de így, a nyugatiak aljas tervei miatt nehéz lesz leülni tárgyalni. 4. Észak-Korea bizonyos segélyért cserébe hajlandó részt venni a hatoldalú megbeszéléseken. Ezeket megkapja, s tesz bizonyos látszatintézkedéseket. 5. Észak-Korea részt vesz a hatoldalú tárgyalásokon. 6. Észak-Korea látványosan felháborodik a zöldasztal mellett, onnantól mérges a rá fenekedő imperialistákra. Megy ez, mint a karikacsapás, pedig nem Phenjan találta ki, hanem a többiek, az Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán és Oroszország. A hat tagnak ez a tárgyalássorozat teljesen megfelelő, akkor is, ha úgy tűnik, nincsenek eredmények. Pedig vannak, ez pedig az, hogy Észak-Korea nem omlott össze és nem indított háborút, vagyis a status quo voltaképp nem sérült. Az általános vélekedéssel szemben nem Kína áll Észak-Korea kommunista diktatúrája mögött, hanem mindenki. Kim Dzsong Il igenis élvezi az amerikaiak bizalmát, mivel olyan figura, aki kezében tartja a gyeplőt. A diktatúrák zajosan szoktak szétesni, arra a sok millió éhező észak-koreaira pedig se Kínának, se Dél-Koreának nincs szüksége, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország pedig nem akar zűrzavart.
A Kedves Vezető tudja, hogy az ő rendszerének fennmaradása milyen sokat ér, de azzal nincs tisztában, mennyire tartanak tőle. Pedig nyilvánvaló, Észak-Koreát soha senki nem vette komolyan, még atomfegyverrel a kezében is futóbolondnak tűnik. Ha Dél-Korea felül a provokációnak, azzal nagy segítséget nyújt a Kimeknek, ezáltal a nemzetközi stabilitásnak. Ha visszafogja magát, akkor nem lesz háború, de Kim Dzsong Un reménytelenül gyenge marad, apja halála után pedig káosz szakad Észak-Koreára. Nagy dilemma, de valószínűtlen, hogy Szöul a háborúra szavazzon. Úgyis jön a karácsony.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.