Vitatott előrejelzés hazánkról

Az Európai Bizottság (EB) tegnap kiadott, az uniót elemző gazdasági előrejelzése Magyarország esetében a növekedés fokozatos javulását prognosztizálja – jövőre 2,8 százalékot jósol –, ám úgy ítéli meg: az államháztartás hiánya a következő évben ismét emelkedni fog, s eléri a GDP-arányos 4,7 százalékot. Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca vezetője az MTI-nek kifejtette: az EB jelentését sem etikai, sem szakmai szempontból nem tartja megalapozottnak.

2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010–2012-es időszakra vonatkozó kétszázhuszonnégy oldalas európai bizottsági jelentés magyarországi fejezetét Matolcsy György azért tartja aggályosnak, mert – mint kifejtette – az EB két nagy „csalásban is rész vett”, jelesül: a bizottság 2005–2006-ban, az előző kabinet idején elfogadta a 4,7 százalékos államháztartási hiánynyal tervezett költségvetést – miközben a deficit 9 százalék lett 2006 végén –, 2009-ben pedig rábólintott – mint reális mértékre – a 3,8 százalékos hiányra, holott súlyos „trükközés” volt a háttérben.

*

Az Európai Bizottság (EB) tegnap kiadott, a 2010–2012-es időszakra vonatkozó 224 oldalas gazdasági előrejelzés Magyarországra vonatkozó fejezete ezzel az alcímmel jelent meg: A fellendülés erősebbé vált, de a fiskális kihívások megmaradtak. Az elemzés azzal kezdődik, hogy 2008 őszén Magyarországot a globális pénzügyi válság erősen érintette, és ez a piaci hozzáférés elvesztésével tetőzött. A szöveg arra nem tér ki, hogy a válság Magyarországot szomszédainál miért érintette jóval erősebben. Az EB adatsora szerint a munkanélküliségi arány jövőre a 11,1-ről csupán 11,0 százalékra csökken, 2012-ben pedig 10,3 százalékra.
A fejezetben az is olvasható, hogy a pénzügyi szektorra kivetett különadó várhatóan csökkenti a vállalkozásoknak és a háztartásoknak nyújtott hiteleket, míg az energia-, távközlési és kiskereskedelmi cégekre kivetett további adóknak a megnövekedett intézményes bizonytalanság miatt negatív hatása lehet az üzleti környezetre. A jelentés úgy értékeli, hogy Magyarország teljesíti a GDP 3,8 százalékos költségvetési hiánycélját. A nemzetgazdasági tárca a jelentésre reagáló közleményében leszögezi: míg az EB előrejelzése szerint Magyarországon idén 1,1, jövőre 2,8, 2012-ben pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedés várható, a kormány előrejelzése 0,8, 3,0 és 3,5 százalék. Ami pedig a deficitcélokat illeti: az EB prognózisa az idei évtől 2012-ig 3,8, 4,7 és 6,2 százalék, addig a kormány előrejelzése: 4,0, 2,94 és 2,3 százalék.
A tárcavezető leszögezte: a kormány tartja magát a vállalt hiánycélokhoz és ahhoz, hogy az ezeket megalapozó középtávú folyamatok az előrejelzések szerint teljesülnek. Brüsszelben úgy vélik, hogy az unióban a pénzügyi piacokon a helyzet nyugtalanító marad, azonban folytatódik a jelenleg zajló gazdaságélénkülés.
Az EB prognózisa szerint az unióban a bruttó nemzeti termék 2010–2011-ben mintegy 1,75 százalékkal, 2012-ben pedig mintegy 2 százalékkal nő. A tavaszi előrejelzéshez képest felfelé történő jelentős módosítást az eddigi, vártnál jobb idei teljesítmény támasztja alá. A dokumentum szerint a munkanélküliségi arány 2012-ben nagyjából 9 százalékra esik vissza, az államháztartási hiány pedig megközelítőleg a GDP 4,25 százalékára csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.