Ázsia hajtja a világot

R E F L E K T O R  2 0 1 0<br /><br />Miközben a Time magazin a mögöttünk hagyott évtizedet minden idők legrosszabb időszakának titulálta, Ázsia keleti részén másképp látják a világot. 2010 az előző tízhez hasonlóan Kína éve volt,  de ez nem jelenti azt, hogy a jövő csak az övék lesz.

2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelen, hogy a világ nagyon megváltozott 2001 óta, s ezt az évtizedet valóban megsínylette az Egyesült Államok. Ugyanakkor nem lehetetlen, hogy az amerikaiak által leküzdött problémák még a kínaiak előtt állnak, nyilván más formában. Jelenleg még az a helyzet, hogy Kína erős, sőt egyre erősebb, lendülete láthatóan még tart egy darabig, s a nemzetközi gazdasági válság sem vetette vissza olyan mértékben, mint a fejlett nyugati országokat. Sőt, Kína segítsége nélkül a Nyugat és a világgazdaság még rosszabbul járt volna.
A kelet-ázsiai térség Japánnal, Kínával, Dél-Koreával, Indiával, Malajziával, Szingapúrral együtt a világ gazdasági motorja, amely meglevő politikai problémái ellenére fényes jövő elé néz. Kína nemrég azt ajánlotta fel, hogy kisegíti a bajba került eurózónát, amelyből ugyan valószínűleg nem lesz semmi, de már maga az ötlet is jelzésértékű. A június elején Gödöllőn megrendezendő Európai Unió– Ázsia külügyminiszteri találkozó soha nem volt még ilyen fontos, ám míg korábban teljesen egyenlőtlen volt a gazdag európai elitklub és a túlnépesedett óriás viszonya, mára kiegyenlítődni látszanak az erőviszonyok, azzal a kitétellel, hogy Ázsia lendületben van, mi nem.
A meglevő problémák persze nem hagyhatók figyelmen kívül. Kína és Japán a világgazdaság második-harmadik helyén állnak, regionális nagyhatalom mindkettő, ráadásul Tokió nemrég katonai fehér könyvében Pekinget nevezte a legnagyobb veszélyforrásnak a térségben. Kína év végi leltárát követően Liang Kang-lie (Liang Guanglie) védelmi miniszter arról beszélt, hazája senkire sem számíthat honvédelem területén, így a hadászati eszközök fejlesztése és modernizálása elsőrendű, s egyedül fogják végrehajtani. „Kétmilliós hadseregünk ereje nélkül Kína gyenge ország volna” – mondta Liang. Nem kérdés, hogy Kínának határvitája van Indiával, a harmadik ázsiai gigásszal, s állandóan figyelnie kell a kiszámíthatatlan Észak-Koreára.
Érdemes megemlíteni a szinte kezelhetetlen kínai korrupciót, vagy a törékeny japán kormányzati struktúrát, nem beszélve Dél-Korea állandó harckészültségét északi szomszédjának fenyegetései miatt. Mindezek ellenére a jövő a térség számára igencsak derűsnek tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.