Betiltották Kínában az idegen szavakat

Munkatársunktól
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Kínában bevezetett új törvény alapján mostantól tilos az idegen szavak használata a sajtóban, legyen szó újságokról, internetes oldalakról vagy rádió- és televízió-műsorokról. A rendeletet kibocsátó kínai sajtó- és könyvkiadói főhivatal szerint a gazdasági és szociális fejlődés miatt jelentősen megnőtt az angol szavak, vagy az új keletű angol és kínai keverék szavak használata. Álláspontjuk szerint ez a tendencia beszennyezi a mandarin nyelvet, a kulturális környezetben pedig már így is helyrehozhatatlan károkat okozott. A GDP, az NBA, a WTO és a többi angol nyelvű kifejezés használata esetén pénzbüntetés jár, ha a kifejezés mellett nem szerepel a kínai magyarázat.
Noha a hamarosan hatályba lépő szabályok szerint nem alkothatók új, ismeretlen szavak, egy nyelvújító reformot mégis nehezen kerülhet majd el az állam, a rendelet szerint ugyanis minden egyes eddig használt külföldi kifejezést le kell fordítani a kínai nyelvre, az érvényes fordítási szabályoknak és a kínai nyelvtannak megfelelően.
A kínai hozzászólások szerint a nyelv védelmére tett törekvés helyes, ám a globalizáció korában a mindenki által ismert szavak kiirtása szélmalomharcot jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.