Hivatalos aggódók Európában

Ugyanazt a hivatalos rettegést érzem a mostani tiltakozóknál, mint 2000-ben Ausztria esetében – mondta lapunknak a magyar médiatörvényt érintő tiltakozásról Michael Gahler. A német EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának tagja rámutatott, a szólásszabadságért aggódók úgy formálnak véleményt, hogy még csak a törvény szövegét sem ismerik.

2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konrádnak eszébe jutottak a nácik. A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) 1933-as hatalomra jutására emlékezteti Konrád Györgyöt a Fidesz kormányzása – erről a Berliner Zeitungban beszélt a 77 éves író. Elmondta azt is, hogy Magyarországon most megpróbálják érvényteleníteni mindazt, amit a sajtószabadság 1989-es bevezetésével elértek. Az új médiaszabályozás szerinte durva cenzúraintézkedés, amelynek nyomán rémuralomról valószínűtlen beszélni, de demokráciáról sem lehet. A Financial Times egyik pénteki, internetre feltett cikkében arról számolt be, hogy az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek, amelyben kéri, küldje el neki a médiára vonatkozó jogszabály teljes szövegét. – Magyarország újonnan elfogadott médiatörvénye akár szűk korlátok közé is szoríthatja a sajtószabadságot – erre már az Amnesty International figyelmeztet. A szervezet szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság túlzott hatalma is aggodalomra adhat okot. A Neue Zürcher Zeitung am Sonntag azt írta, „Magyarországon egy kétharmados többséggel kormányzó párt szisztematikusan megcsonkítja a jogállam ellenőrző szerveit. És az EU-tól alig érkezik több, mint zavart hallgatás.” – Jobb esetben az EU a színfalak mögött munkálkodik. De az is lehetséges, hogy a hallgatás egyszerűen a gazdasági realitásokat tükrözi – áll a dpa szerint a cikkben. Manfred Grund, a CDU parlamenti frakciójának igazgatója szerint felületes pártpolitikai álláspontokat hallani a magyar médiatörvénnyel összefüggésben. – Mindezt Európa érdekében is be kell szüntetni – mutatott rá. (MN)


Egyikünk sem látta még a törvény szövegét, így feltétlenül óvatosan kell ebben az ügyben nyilatkozni. Akik aggodalmukat fejezték ki a jogszabály egyes elemei miatt, azoknál szerintem nagyon meghatározó, hogy politikailag hol is állnak – mutatott rá Michael Gahler. Hozzátette, amikor a baloldal egyes alakjai, mint Daniel Cohn-Bendit vagy Martin Schultz tiltakoznak a törvény ellen és fehéroroszországi jellegű elhajlást vizionálnak, az valószínűleg a magyar ellenzék véleményéhez hasonlatos. Gahler elmondta, ez a „hivatalos rettegés” arra emlékezteti, amikor egyesek Ausztria ellen 2000-ben szankciók bevezetését szorgalmazták pusztán azért, mert rosszat feltételeztek a kormányra került pártról, miközben a szóban forgó Szabadságpárt semmit sem tett, amiért bírálni kellett volna. Az Európai Néppárt frakciójának szóvivője leszögezte, biztos abban, hogy a magyar kormányzó pártok nem akarják megkurtítani a szabadságjogokat, szerinte „valószínűleg ez egy nagy különbség az én meglátásom és egyes megszólalók között”. Ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a több újságban megjelent, a magyar sajtószabadságért aggódó cikkek szerzői szintén nem látták a kérdéses törvény szövegét. Nagy segítségnek nevezte ugyanakkor azt a magyar igazságügyi minisztérium által kiadott dokumentumot, amely 16 oldalon foglalja össze a jogszabályt és összhangba hozza más európai országok hasonló rendelkezéseivel. Gahler szerint nagy kérdés, vajon a most felállított testület, a médiahatóság tagjait a miniszterelnök személyesen választja ki, vagy az Országgyűlés szavaz róluk.
– Ha ez utóbbiról van szó, és ott kétharmados többsége van a Fidesznek, akkor nem lehet bírálni ezt a pártot csak azért, mert ilyen sok képviselőt küldhetett a parlamentbe. Az talán az előző kormány hibája, mert ilyen rosszul kormányozta az országot, vagy mondjuk – teljesen nonszensz módon – a magyar népet érheti a bírálat, mert a Fideszre szavaztak – mutatott rá Gahler.
A szóvivő úgy vélte, a magyar kormány által kiadott magyarázó dokumentum egyelőre nem ismert Európa-szerte, és a kabinet feladata az, hogy egyértelművé tegye a médiatörvény rendelkezéseit. – Minél előbb, annál jobb. Mivel pedig biztos vagyok abban, hogy ez meg fog történni, senki sem tudja megzavarni a magyar uniós elnökség nyitányát – mondta Gahler.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.