Szaúd-arábiai Hurra-hangulat

A Született feleségek és a David Letterman-show című beszélgetős műsor többet segített a terrorizmus elleni harcban, mint a több millió dolláros propagandaadó. Legalábbis így látja a szaúd-arábiai Dzsiddában található amerikai főkonzulátus munkatársa, s valószínűleg nem áll messze az igazságtól.

2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezhetünk a szomorú sorsú Mavi Marmara török segélyhajóra, amely a Gázai övezetbe vitt volna segítséget, de az izraeli katonák rajtaütöttek, és kilenc embert lelőttek az aktivisták közül. Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik gázai vezetője azt mondta: „A futball-világbajnokság után a segélyhajók egész hulláma indul majd Gáza felé.” Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az aktivisták mindenre készek Gázáért, de a vb-t azért megnézik, s csak azt követően lépnek akcióba. Az mindig ismert volt, hogy az arab világban élnek-halnak a fociért, ez még az al-Kaida tagjaira is igaz lehet. Meg nem erősített hírek szerint a terrorhálózat szudáni kiképzőtáboraiban két osztályban folyt a bajnokság, edzésekkel és profi taktikával, maga Oszama bin Laden pedig állítólag 1994-ben két mecscset is megtekintett a Highburyben, s fiának haza is vitt egy Arsenal-mezt. Erről az ultrák dalt is költöttek.
Az amerikaiak nem értenek a focihoz, így a térségben a sporttal nem tudják megszólítani a fiatalokat, a filmkészítésben viszont profik. Az Öböl-térségben számos olyan tévécsatorna van, ahol az amerikai szórakoztató sorozatok láthatók eredeti nyelven, arab felirattal. Az amerikai kormány stratégiája azonban nem Eva Longoria idomaira bízza a kulturális misszió elvégzését, hanem az al-Hurra tévéadóra, az amerikaiak első számú propagandacsatornájára. Ugyan minden szálloda halljában ezt lehet nézni, de annyira egyértelműen Washington szája íze szerint tálalja a híreket, hogy Amerikában nem is működhet a propaganda sugárzásának tiltása miatt. A hírek között a háború ellen felszólító reklámok mennek, amelyek ügyesen vannak ugyan megkomponálva, de a csatorna egyéb hibái miatt az al-Hurra nem más, mint egy „nagyon drága hiba”. A hírcsatorna 2008-ban a lakosság 2 százalékának kedvenc adója volt, tavaly pedig már csak fél százalék nézte rendszeresen. Egyébként több mint 500 millió dollárjába került eddig a propagandaadó az adófizetőknek.
A dzsiddai levél Washingtonba azonban rámutatott, az MBC 4 nevű, szaúdi tulajdonban levő, de az Egyesült Arab Emírségekből sugárzó csatornára érdemes odafigyelni. Szinte kizárólag amerikai filmeket ad, az említetteken kívül az Oprah Winfrey Show-t, a Jó barátokat, a Hivatalt vagy a Buffy, a vámpírok réme című sorozatokat is ők adják. Az amerikai főkonzulátus jelentése szerint a szaúdiak nagyon szeretik ezeket a habos-vicces sorozatokat, érdeklődnek az amerikai kultúra iránt.
Az amerikai kormányzat azonban továbbra is kitart amellett, hogy az al-Hurrával kell a radikalizmus felé hajló szaúdiak gondolkodásmódját megváltoztatni, ám az is jelzésértékű, hogy a szórakoztató sorozatokat a főkonzulátus munkatársa propagandafegyvernek látja, mégpedig a legjobbnak mind közül. Az ügyben fellángolt amerikai vita pedig rámutat, hogy az Egyesült Államok számára politikailag az volna a legjobb, ha a szaúdi társadalom kevésbé volna vallásos és jobban hajlana a mindennapos erkölcstelenségekre, bűnökre. A szóban forgó szappanoperák bővelkednek a megcsalásban, árulásban, sőt gyilkosságokban, amely minták elsajátítása esetén Washington abban bízik, hogy a szaúdiak sem fognak fegyvert hitük védelmében, hanem a nyugatias fogyasztásközpontú gondolkodás terjed el köreikben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.