Szőke szépség karmesteri pálcával

A baszk Inma Shara azon ritka női muzsikusok közé tartozik, aki már gyerekkora óta tudta, hogy a karmesteri pódiumra termett. A katalán La Vanguardiának adott interjújában különösen azt volt jó olvasni tőle, hogy rájött arra, amit hazánkban Kodály Zoltán óta minden zenepedagógus tud és magáénak vall: jobb felnőttek lesznek azokból, akik gyerekkorukban ismerik meg a klasszikus zenét.

2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inmaculada Lucía Saratxaga karmesternővel és zeneszerzővel azért készített interjút a La Vanguardia, mert nemrég adta ki a Hangok szigete című CD-jét, hogy megszerettesse a klasszikus zenét a spanyolországi fiatalokkal. Tanulmányai és tapasztalatai alapján meggyőződéssel vallja, hogy a muzsika azért segít a gyerekek oktatásában is, mert olyan harmóniát teremt, amelyre más művészeti ágak nem képesek. Már az orvostudomány is megállapította, hogy ha egy iskolás még kiskorában megismerkedik a klasszikus zenével, jobb és nyugodtabb gyerek lesz belőle. Ha pedig megtanul játszani egy hangszeren, még az áldozathozatalra is képes lesz, mert minden hangszeren nagyon nehezek az első lépések, de idővel legtöbbjük sikerrel jár. Ha egy gyerek bekerül egy szimfonikus zenekarba, nemcsak a hallása fejlődik, hanem azt is elsajátítja, hogy pontosan mikor kell belépnie szólamában. Mivel a zenekar egy nagy család is, az életörömöt is megtanulja. Sajnos, napjainkban az általános viselkedési modell és majdnem minden, ami körülveszi őket, az erőszakot vagy az önérdeket helyezi előtérbe, de a muzsika éppen ezek ellenkezőjét képviseli – mondta. A CD-válogatásban is nagyon ügyeltek rá, hogy semmilyen erőszakot ne sugározzon, hanem legyenek összhangban a gyerekek világával, és a történetek is képviseljék a jóságot, a jól megoldott helyzeteket. Szerinte most nem az értékeket, hanem a boldogságmodelleket veszítjük el, ezért van szükség a gyerekek megfelelő tanítására. Bár a mai fiatalok nyilván a könnyűzenét részesítik előnyben a klasszikus zenével szemben, szentül hiszi, hogy a gyerekek azt hallgatják, amit adnak nekik. Ezért Mozarton és Csajkovszkijon kívül más népszerű zeneszerzők műveit is beleválogatta, például jól sikerült filmzenéket.
A klasszikus zenének a fiatalokra gyakorolt hatására egyébként Gérard Depardieu esete a legtanulságosabb. Felfedezője a szó szoros értelmében a lecsúszástól mentette meg a későbbi kiváló színészt Mozart muzsikájával. A színházi dramaturg Jean-Louis Cochet a legenda szerint három napra bezárta a kallódó kamaszt egy szobába, és nem volt szabad megszólalnia, csak hallgatnia Mozartot. Utána mintha kicserélték volna Depardieu-t. Csak úgy folyt belőle a szó, és végül az lett belőle, ami most is: nagy színész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.