Új polgárháború küszöbén Elefántcsontpart

Közel húszezer ember menekült el néhány hét alatt a készülő polgárháború elől Elefántcsontpartból Libériába, az összecsapásokban eddig 173-an haltak meg. A válság kapcsán Abidjanba utazik a napokban szinte minden érintett állami vezető, de egyáltalán nem biztos, hogy sikerül megoldani a hatalmi krízist.

2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkelő segítő. Lanny Davis, Bill Clinton egykori amerikai elnök különleges tanácsadója állt Laurent Gbagbo szolgálatába. A híres-hírhedt „spin doctor” közölte, ügyfele elutasítja az erőszakot, s arra szólítja fel Ouattarát, hogy az is tegye le a fegyvert, és kezdjék el a tárgyalásokat. Davis egy hosszú listán részletezte a korábbi miniszterelnök és északi lázadó Ouattara bűneit. Az amerikai ügyvéd korábban az Egyenlítői Guinea diktátorát, Teodoro Obiang Nguema Mbasogót segítette tanácsaival. Az elnök 2009-ben nyert a választáson, 1979 óta nem talált legyőzőre.


Laurent Gbagbo, a novemberi választáson alulmaradt eddigi elefántcsontparti államfő meggyőzésére az ECOWAS, a Nyugat-afrikai Országok Gazdasági Közössége három elnököt küldött Abidjanba. Benin, a Zöld-foki Köztársaság és Sierra Leone első embere próbálja rávenni a makacs politikust arra, távozzon a hatalomból, elejét véve a polgárháború újraindulásának. Az eredmények azt mutatják, hogy Alassane Ouattara az elnökválasztást megnyerte, őt ismerik el nemzetközileg megválasztott elnöknek, így Gbagbo ragaszkodása a hatalomhoz csak rontja a helyzetet. Az ENSZ, az Egyesült Államok és Franciaország Ouattara győzelmét tartja jogosnak, Gbagbo viszont azzal érvel, az alkotmánybíróságnak a voksok arányát nem jelentették be, északon csalások történtek, a taláros testület pedig őt nevezte ki elnöknek, s már fel is esküdött.
Elefántcsontpart modern kori történelme annyiban tipikus, hogy az egymást követő diktátorok mind a demokratikus ellenzék vezetőiből váltak zsarnokká, abban viszont nem hasonlít a többi szomszéd esetére, hogy az ország kiváló lehetőségekkel bír, s Nyugat-Afrika vezető gazdasága lehetne. Ez az oka voltaképp a belháborúnak is, mivel a gyenge lábakon álló államhatalom nem tudja kivédeni a kívülről jövő tolvajokat, szerencsevadászokat, hivatalos koldusokat vagy pénzembereket. Elefántcsontpart gazdaságát főként mezőgazdasága röpíti, így kávé- és kakaótermesztése messze földön híres, úthálózata kiemelkedő a térségben. Mivel Elefántcsontpart francia gyarmat volt, valójában még ma is teljes mértékben látható Párizs keze nyoma az országon. A franciák segítették az ország fejlődését, és ők támogatták azokat a báb vezetőket, akik korrupt működésükkel a francia zsebekbe fizettek, s nem saját országuk érdekeit tartották szem előtt.
Laurent Gbagbo valaha a franciák oldalán állt, majd a függetlenséget követő, Párizst kiszolgáló diktátor, Félix Houphouet-Boigny ellen harcolt és győzött. A déli, keresztény Gbagbo kitisztogatta az északi származású, mozlim vezetőket a katonaság soraiból, elhintve a későbbi polgárháború magvait, amelyet csak azért lehetett sokáig elodázni, mert a bábállamfő vaskézzel irányította Elefántcsontpartot. A polgárháború észak és dél között 2002-től 2007-ig tartott, de valójában még ma sincs vége. A kakaótermesztésből meggazdagodó állam keresztény lakossága rossz szemmel nézte, hogy északon bevándorlók szorították ki a fejlődő üzletágból hittestvéreit, s ma, az öt- éves vérontás után sem hajlandók elfogadni jelenlétüket, pedig a lakosság 40 százaléka külföldi származású, Alassane Ouattara is az.
Az elefántcsontparti viszály hátterében persze ott vannak a többiek is. Franciaország befektetésekkel, ott élő kolóniával és katonai egységekkel is kiveszi a részét a krízisből. Oroszország annyiban feltétlenül nehezíti a megoldást, hogy az ENSZ BT-ben egyedüliként nem volt hajlandó Laurent Gbagbo ellen kiállni, így a világszervezet nem tudott döntést hozni az (ex)elnökkel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.