Zsenialitás aprópénzért

2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelen, hogy aki képes szakértőket is becsapva lemásolni egy híres festményt, az tehetséges művész, ám valószínűleg erkölcstelen gazember. Amióta létezik művészet, azóta másolják is az igazi mestermunkákat, s azokat, amelyek a pillanatnyi divatnak köszönhetően sok pénzt érnek. A műgyűjtők hiszékenységére jellemző, hogy eddig három hamis Mona Lisát ismerünk, amelyeket el is adtak.
Ismert, hogy már a rómaiak hamisítottak görög szobrokat, s azokat eredetiként adták el. Azok a másolatok olyan kiválóak voltak, hogy mai régészeinknek is fejtörést okoz megállapítani, honnan is erednek a szobrok. Ahogy minden más, úgy a mai hamisítványok legtöbbje is Kínából származik. Csingdezsen városa porcelánjáról híres, ma ott készülnek a legjobb hamisítványok, amelyeket a piacok több ezer éves vázákként árusítanak. A rengeteg hamis műtárgy miatt a legnevesebb gyűjtemények eredetiségét is megkérdőjelezik, így például a Louvre Mona Lisáját is többször nevezték hamisnak. Az igazi tragédia az, hogy egy-egy hamisító tényleg briliáns munkákra képes, csak tehetségét eltékozolja. Giovanni Bastianini Lucrezia Donatiról készült, eredetinek beállított mellszobrát például a Victoria and Albert Múzeum annak ellenére megvásárolta, hogy kiderült róla a turpisság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.