A „szóvivőt” keresik

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évvel az őszödi beszéd elhangzása után sokan még mindig azon rágódnak, vajon ki – kik – és hogyan szivárogtathatta ki a szocialista frakcióülésről Gyurcsány Ferenc lesújtó és obszcén szózatát. Másképpen: nem is a trágár előadás mondanivalója tartja felszínen a bukott pártelnök-miniszterelnök akkori megnyilatkozását, sokkal inkább a politikai moslék logisztikai részletei. Mintha nem lenne mindegy, hogy Szamuely páncélvonata eredetileg is vörös pöttyös volt-e, vagy csak a vértől lett olyanná – gyilkolni járt, ez a lényeg… Közömbös tehát, hogyan került nyilvánosságra a kádköves ember szellemi rohama; a fontos, hogy megismerhettük. A kiszivárogtatás technikai részletei (ha megismerjük egyszer, ha nem) nem befolyásolhatják a feltárt eredményt. Merengeni legfeljebb azon érdemes, mennyiben lett volna más, ha korábban döbbenünk rá, mekkora hazugsághalmaz vett körül minket.
Az eltelt öt év különféle ideológiai mázzal lepte be a Balaton-parti balladát. Keletkezéséről, következményeiről, jelentőségéről mélyenszántó elemzések születtek. (Egy kacifántos változat szerint maga az előadó szivárogtatta ki.) Volt, aki kilométerkőként említette a szózatot, néhányan Kossuth ceglédi beszédéhez hasonlították, míg nem elhanyagolható embertömeg mély megvetéssel gondol azóta is a szónokra. Ami vitathatatlan: az őszödi beszéd fejezetcímmé ásta le magát a kor trágárpolitikai rekvizitumai közé az egyébként igen erős mezőnyben… Ugyan módosítana-e bármiféle eredetismeret ennek a szégyenhalmaznak a megítélésén? Aligha. Ami inkább elgondolkodtató: mit keres még itt a szónok?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.