Aki az egészet akarta

A Petőfi Irodalmi Múzeum szalonjában a Gyurkovics Tibor-emlékév alkalmából a festészet, a szobrászat, a zene, az irodalom képviselői idézték meg a József Attila- és Kossuth-díjas költőt, aki december 18-án lenne nyolcvanéves.

2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén május huszadikáig látható Gyurkovics-emléktárlat középpontjából a költő összevont szemöldökű mellszobra, Zsin Judit alkotása köszönti a látogatót a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kiállítóterében. Mintegy húsz képzőművész, többek között Gross Arnold, Bertalan Tivadar, Szkok Iván, Madarassy István művei örökítik meg a reneszánsz sokoldalúságáról híres művészt.
Ki is Gyurkovics Tibor? – tette fel a kérdést E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója, köszönetet mondván a költő özvegyének, Gyurkovics Györgyinek a gondosan komponált tárlat anyagáért. E. Csorba Csilla felidézte az író alakját, aki minden műfajban – versben, prózában, drámában, esszében, publicisztikában – maradandó életművet hagyott maga után. Gyurkovics szellemi örökségének szerves része a művek mellett a Lyukas óra című irodalmi folyóirat, az azonos című televíziós műsor, a Digitális Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia is. Fráter Zoltán irodalomtörténész novellában örökítette meg személyes találkozását Gyurkoviccsal. Kevés olyan emberrel találkozott, akinek egyénisége olyan egyértelműen tükrözte volna a nagy formátumú írót, mint Gyurkovics Tiboré. – A költő lényével a szó szoros értelmében megtelt a Lyukasóra szerkesztősége – emlékezett az irodalomtörténész.
Győrffy Gergely hegedűművész virtuóz játékával mutatta meg, hogyan adhatja vissza a muzsikus a legbonyolultabb gondolati versek hangulatát is. Ráckevei Anna színművész érzékenyen szólaltatta meg többek között a Liszt Ferenc című Gyurkovics-költeményből a legfontosabb mondatot: „Az egészet akarom, mint a Ludwig.” Gyurkovics valóban teljes életet élt és a teljesség jegyében is alkotott, akár Ludwig van Beethoven – mondta Pató Róza szobrászművész az est másik vezérgondolatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.