Lopták a közműveket?

Nyomoz a rendőrség a volt őszödi Gyurcsány-villa ügyében. Nem a trükkös lízingszerződési-visszabérlési manővert vizsgálják, amellyel a bukott kormányfő gyakorlatilag ingyen jutott hozzá az ingatlanhoz, hanem a közműellátást: a gyanú szerint évekig lopták a vizet, a villanyt és a gázt a szomszéd kormányüdülőből.

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél évtizeden keresztül lophatták az áramot, a vizet és a gázt a tavalyig Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó balatonőszödi kormányüdülő egyik villájában. A Hír Televízió értesülése szerint a közműveket csak az ingatlan tavalyi eladásakor vezették be, egészen addig a vizet, a villanyt és a gázt a kormányüdülőből „szerezték be” Gyurcsányék. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője lapunknak elmondta: hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a balatonőszödi kormányüdülőről leválasztott ingatlan ügyében. Részleteket egyelőre nem közölt, csak annyit árult el, hogy a vizsgálat az ingatlan közműellátását érinti.
A kormányüdülőről 1993-ban választották le a villát és a hozzá tartozó telket, majd 1994-ben lízingbe adták a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Aldo Kft.-nek.

*

Az Aldónak a lízingszerződés szerint 1994-től évente 2,5 millió forintot kellett fizetnie az államnak tíz esztendeig, valamint legkésőbb 2003. december 31-ig további ötmillió forintot (összesen tehát 30 millió forintot), hogy ezzel megszerezze az ingatlan tulajdonjogát. Bár az állam hivatalosan azzal indokolta a 3278 négyzetméteres ingatlanon álló kétszintes, 300 négyzetméteres lakóterületű villa eladását, hogy nincs rá szüksége, később az állami tulajdonban lévő Hunguest Rt. visszabérelte a villát Gyurcsány cégétől, mégpedig pont annyiért (2,5 millió forintért), amenynyit az Aldo fizetett törlesztőrészletként. Így Gyurcsányék szinte ingyen jutottak az ingatlanhoz. Az államnak több tíz millió forintos bevételkiesést okozó, Gyurcsányt viszont egy értékes ingatlanhoz hozzájuttató manőverben kiemelkedő szerepe volt Szilvásy Györgynek, aki az Antall-kormány kancelláriáján a pénzügyi és gazdálkodási területért felelős helyettes államtitkárként engedélyezte az eladást 1993 novemberében. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) évekkel ezelőtt megállapította: az ingatlan értékesítéséhez ki kellett volna kérni a kancellária és a közbeszerzési igazgatóság vezetőjének engedélyét, de ez nem történt meg. Egyébként jogi szakértők szerint színlelt volt a lízingszerződés, mert a valódi lízingügyletekkel ellentétben sem kamatot, sem lízingdíjat nem tartalmazott.
Radnai György, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a társaság, illetve leányvállalata, az Aldo a tulajdonában volt balatonőszödi ingatlan közműhasználatával kapcsolatos valamennyi kötelezettségét teljesítette. – A balatonőszödi kormányüdülővel kötött megállapodás alapján a társaság maradéktalanul eleget tett minden fizetési és egyéb kötelezettségének. Ezzel kapcsolatban az ügyészség ez ideig nem kereste vállalatunkat – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.