Ostrom alatt az elnöki palota

Szemtanúk beszámolója szerint Alassane Ouattarának, a tavalyi elnökválasztás győztesének erői folytatták Laurent Gbagbo, a hatalomhoz veresége ellenére ragaszkodó előző elnök palotájának ostromát Elefántcsontpart gazdasági fővárosában, Abidjanban.

2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laurent Gbagbo a 2000. évi puccs óta irányítja Elefántcsontpartot. Az 1999-es választást szerinte Robert Guei elnök csalással nyerte meg, felkelést szított, és átvette a hatalmat. A katolikus, párizsi egyetemi diplomával rendelkező történelemtanár sokat tanult elődjétől, így minden szóba jöhető ellenzéki erőt csírájában elfojtott, s egyedüli esélyesként indult az összes választáson. 2002-ben túlélt egy puccskísérletet, amely azonban polgárháborúba sodorta az országot. Két esztendővel később ugyan a harcok nagy része véget ért, de a választásokat csak tavaly rendezték meg, ahol az államfő számításai szerint ő nyert. Az ország egysége azonban nem tért vissza, máig a lázadók kezén van az ország északi része, míg a déli területek a kormánycsapatok irányítása alatt állnak, amelyek oldalán libériai zsoldosok is szolgálnak. (S. L. S.)

Alassane Ouattara számára a politika régi szerelem, már 1990-ben miniszterelnök volt Félix Houphouët-Boigny elnöksége idején, sőt 18 hónapon át, az elnök betegsége idején ő végezte el az államfői teendőket is, de a hatalmi harcban alulmaradt az elnök halálát követően. Az apai ágon Burkina Fasóból származó mozlim közgazdász elől Henri Konan Bédié szerezte meg az elnöki posztot, akit később Robert Guei ütött ki a nyeregből. Ezt a puccsot Ouattara népi felkelésnek nevezte, később azonban nem vehetett részt az elnökválasztáson, mivel Laurent Gbagbo megváltoztatta a törvényt, így külföldi származásúak nem indulhattak. A 2010-es választáson viszont indulhatott és saját számításai szerint nyert is, amelyet persze Laurent Gbagbo nem hisz el. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonban igen, így jelenleg Ouattarát tartja a nemzetközi közösség Elefántcsontpart elnökének. (S. L. S.)


Nem hiszem, hogy Laurent Gbagbo még hosszú ideig ki tud tartani, miután ennyien elhagyták a táborát – állították a megválasztott elnök emberei. Maga Gbagbo egyesek szerint a palotában tartózkodik, de a Le Monde azt írta, hogy elhagyta az épületet. Az ENSZ helyi missziójának a vezetője azt állította, hogy mintegy ötvenezer fegyveres fordított hátat a hatalmához ragaszkodó elnöknek, így már csak a Köztársasági Gárda különleges erőire számíthat a sarokba szorított politikus. Az elefántcsontparti hadsereg vezérkari főnöke a dél-afrikai nagykövetségre menekült.
A világ legnagyobb kakaóexportőrének számító afrikai országban káosz uralkodik. Egy eltévedt golyó saját lakásában végzett az ENSZ egyik svéd munkatársával, a 34 éves Zahra Abidivel, míg a francia erőknek 500 külföldit kellett egy katonai táborba menekíteniük a fosztogató bandák elől. A francia gyarmati múlt emlékeként vannak jelen a stratégiai fontosságú országban az európai katonák, s Párizs máig nem engedi el magától a volt gyarmatot. Párizsban tegnap összeült Nicolas Sarkozy vezetésével egy válságstáb, amely a probléma megoldását kereste. A francia államfő, majd az amerikai külügyminisztérium is azonnali lemondásra szólította fel Gbagbót.
A helyzet kezelésében a franciák mellett szerepet vállal a Dél-afrikai Köztársaság és Gbagbo egykori szoros szövetségese, az Afrikai Unió is. Az utóbbi szervezet az erőszak beszüntetésére szólított fel, hasonlóan az ENSZ-hez, ahol leszögezték, az emberi jogok megsértésével vádolják a Köztársasági Gárdát és a támadó Ouattara-párti csapatokat is, amelyek az ország nyugati részében hajtottak végre mészárlásokat. Laurent Gbagbo nem akar lemondani, pontosan ugyanúgy vélekedett, mint a líbiai vezető, Moammer el-Kadhafi. Gbagbo szerint „elefántcsontpartiak ezrei fogják felvenni a fegyvert, hogy megvédjék országukat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.