Veszélytelen a hazai sugárzás

2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájci bombatámadás. Levélbomba robbant tegnap Oltenben, a svájci atomenergetikai vállalatokat tömörítő Swissnuclear konzorcium épületének hatodik emeletén. Két dolgozót has-, illetve fejsérüléssel szállítottak kórházba. Az ATS hírügynökség szerint a támadásnak politikai oka lehet. A detonáció idején Greenpeace-aktivisták tüntettek Oltenben az Alpiq székháza előtt.


Nem ártalmas a március 11-i, Japánt sújtó cunami miatt megrongálódott fukusimai atomerőműből származó radioaktivitás mértéke Magyarországon, a jódtabletták szedése indokolatlan és veszélyes lehet. Japánban egyelőre nem szélesítik 40 kilométeresre az atomerőmű körüli kitelepítési övezetet.

Rendkívül kis mértében ugyan, de Izland után az európai kontinensen, Magyarországon is kimutathatóvá vált a fukusimai atomerőmű balesetéből származó radioaktív jód. Az Országos Atomenergia Hivatal szerdai közleménye szerint európai környezet-ellenőrző állomások köbméterenként 10 és 500 mikrobecquerel koncentrációban mutattak ki radioaktív jód 131-es izotópot a levegőben. Budapesten és Pakson is regisztrálták a sugárzó anyagot.
Magyarországon indokolatlan az aggodalom a Fukusimából kibocsátott radioaktív szennyezés miatt – nyilatkozta lapunknak Turai István, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgató főorvosa. Elmondta, szerda reggel Budafokon minimális mértékben mutattak ki a levegőben atomerőművi eredetű, jód 131-es izotópot. Koncentrációja éppen csak mérhető nagyságú, 100 mikrobecquerelnyi volt, az egészségre ártalmatlan. Budapest egyéb területein is elenyésző mértékben lehet csak jelen a jódizotóp. Az szakember szerint nem szokatlan, hogy a levegőben jód-131 izotópot mutatnak ki, mert a pajzsmirigyvizsgálatokhoz az orvosok ezt használják. Ilyenkor a most mértnél nagyobb dózist, megabecquerelnyit alkalmaznak, és még az sem károsítja a pajzsmirigyet. Turai István hangsúlyozta, hogy a napi jódszükséglet ezerszeresét tartalmazó jódtabletták bevétele indokolatlan és veszélyes lehet, jódérzékenynél a stabil jód súlyos mellékhatásokat okozhat.
A főigazgató kitért arra, hogy a jód 131-es izotópjának felezési ideje nyolc nap, vagyis ennyi idő alatt a radioaktív anyag fele lebomlik, és a most mért mennyiség legkésőbb nyolcvan nap múlva eltűnik a levegőből. A fukusimai atomerőmű által okozott radioaktív szennyezés egészségre ártalmas mennyiségben még a Japánnal szomszédos Koreáig sem jut el a levegővel.
Egyelőre nem szélesítik 40 kilométeresre a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítést övezetet – jelentette be tegnap Edano Jukio. A japán kormány szóvivője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség javaslatára reagált így, amely a magas sugárzási értékekre hivatkozva ajánlotta, hogy ürítsék ki a Fukusimától 40 kilométerre lévő Iitaté települést is – közölte az MTI. A szakértők folyamatosan dolgoznak az atomerőmű üzemzavarának elhárításán, és az is felvetődött, hogy tankhajóba szivattyúznák a sugárszennyezett vizet. Fukusimától 300 méterre délre a megengedett radioaktivitás 4385-szörösét mérték tegnap a tengerben.
Kan Naoto miniszterelnök csütörtökön megerősítette, hogy az üzemzavar elhárítása után le kell zárni a Fukusima–1-et. Az erőmű tulajdonosa és működtetője a Tokyo Electric Power (Tepco) vezetői egyetértenek az első négy reaktor végleges leállításával, de úgy vélik, az 5-ös és a 6-os még megmenthető – jelentette az AP.
Tegnapi összegzés szerint a katasztrófában 11 417 ember vesztette életét, 16 273 eltűnt. A Fukusima–1 húsz kilométeres körzetében még legkevesebb ezer halott hever temetetlenül, de még nem szedik össze őket, mert attól tartanak, hogy a holttesteket azonosító szakemberek sugárfertőzést kapnának.

Uniós felkészülés. Brüsszelben, az uniós tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján tegnap szóba került a közlekedési ágazat felkészülése egy esetleges radioaktív szennyezésre. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára elmondta: elkezdtek dolgozni azon, hogy milyen feladatokat ró egy ilyen fenyegetettség az unióra és a tagállamokra.

Sarkozy Japánban. Japánba látogatott tegnap Nicolas Sarkozy francia államfő, hogy a helyszínen fejezze ki együttérzését – jelentette a távirati iroda. Sarkozy az első külföldi vezető, aki a pusztító erejű földrengés és szökőár után a szigetországba utazott. A politikus együtt kíván működni „japán barátaival” a katasztrófa következményeinek felszámolásában. Javasolta, hogy májusban Párizsban rendezzék meg a G20 nukleáris kérdésekkel foglalkozó hivatalvezetői találkozóját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.