„Viharral szemben”

Brüsszelben a magyar uniós elnökség eddigi eredményeit vette számba tegnap Orbán Viktor miniszterelnök. A teljesítmény tételes kiértékelését azzal kezdte, hogy „már a második félidő első öt perce is megtörtént”. Három rendkívül fontos kérdésben – a migrációban, a Duna-stratégiában és a romastratégiában – sikerült eredményt elérni.

2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balkáni gyorsítást szorgalmaznak. A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának felgyorsítását hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki tegnap Brüsszelben az Európai Parlamentben vett részt a magyar és az Európai Parlament közös ülésén, amelynek témája a Nyugat-Balkán integrációja volt. Kövér László hiányolta azt, hogy az Európai Unió „egyes nagyon fontos tényezői” a vitán nem szólaltak fel. A nyugat-balkáni integrációról az ülésen szintén részt vevő Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: súlyos stabilitási kockázatot jelent, ha ezek az országok nem csatlakozhatnak az unióhoz. (L. I.)


A migráció – az észak-afrikai menekültek – ügyében heves viták után rövid távra megoldás született, mondta a miniszterelnök. Megállapodtak abban is, hogy a májusban rendezendő csúcstalálkozón a hosszabb távú megoldásokat vitatják majd meg. Az uniós összlakosság egyötödét, százmillió embert érintő Duna-stratégia – amelyet szerdán fogadtak el a miniszterek – szintén siker volt. Minden esély megvan arra, folytatta Orbán, hogy júniusban a miniszterek az unió történetének első romastratégiájára rábólintanak, majd pedig azt a tagállami vezetők elfogadják.
Ami az elmúlt félévi munkát illeti, a magyar kormány nem egyfajta fesztiválra vagy szépségversenyre, hanem egy olyan elnökségre készült fel, amelynek programjába a legnehezebb kérdéseket vette fel.
*
Ilyen volt a gazdasági kormányzás – a „hatos gazdasági jogszabálycsomag” – megteremtése, mondta. Ilyen volt az európai energiastratégia kidolgozása, amellyel évek óta hiába birkózott az unió; ilyen a bővítés kérdése, amelyben „teljesen széllel, sőt szélviharral szembe megyünk”, mert az unióban a bővítési kedv még sohasem volt olyan rossz, mint most. Ilyen volt a romastratégia is, amelyet Európának eddig még nem sikerült kialakítania. Ezzel a megközelítéssel a kormány azt akarta elérni, hogy a kitartó, egymásra épülő aprómunka a végén meghozza az áttörést, a sikert és a külvilág elismerését is. „Amire van is esélyünk” – tette hozzá.
A miniszterelnök szerint Horvátország lehet az élő bizonyíték arra, hogy az európai perspektíva a térség számára kézzelfogható és valóságos, hogy a térséget éppen ezzel a perspektívával lehet stabilizálni. Orbán Viktor az Európai Parlament és a magyar Országgyűlés képviselőinek együttes ülésén határozottan elutasította azokat a politikai spekulációkat, amelyek a horvát tárgyalások lezárását időben össze akarják csúsztatni Szerbia tagjelölt státusának megadásával.
A magyar elnökség idején két váratlan esemény jelentett igen nagy kihívást. Az egyik a japán katasztrófa volt, a másik pedig az arab világ megújulási mozgalma. E kettő az uniónak a kommunizmus időszaka utáni legnehezebb évében, 2011-ben történt. Az Európai Unió „jól állta a sarat” a nagy kihívásokkal szemben és azokhoz képest jó állapotban is van, hangoztatta a miniszterelnök. Elmondta, a gazdasági kormányzás ügye „sínen van”, és hozzátette, hogy semmi nem utal arra, hogy a vonat kisiklana. A tagállamok „elszaladt” és igen veszélyes mértékűvé vált deficitjével kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar büszke nemzet, de semmiképpen nem lehetett büszke arra, ahogyan a korábbi kormányok hazudtak a deficitszámok terén.
Magyarországnak ez annyira megtépázta a hírnevét, hogy most már azt is többször kell elmondani, ha például a kormány kijelenti, az államháztartási hiány ez év végére csatlakozásunk óta először lesz három százalék alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.