A KISZ–Demisz-vonal

2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egypárti diktatúra ifjúsági szervezetét az egyik pillanatban még Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségnek (KISZ) hívták, 1989. április 22-i feloszlása után azonban varázsütésre „demokratizálódott”, és a jogutódja már a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség nevet viselte. A Fővárosi Bíróság 1989. június 23-án törölte a társadalmi szervezetek közül a KISZ-t, és egyben nyilvántartásba vette a jogutód Demiszt.
Lényegi változás azonban nem történt, a szervezet elnöke továbbra is Nagy Imre maradt, de ami a legfontosabb volt: a KISZ-vagyon átkerült az utódszervezethez. A Demisz alelnöke az előzőleg szép ifjúkommunista karriert befutó Gyurcsány Ferenc lett, aki két hónap után kilépett a szervezetből, és az állami lízingügyletek, a kádkőgyártás és az alumíniumipari privatizáció keltette fel az érdeklődését.
1990-ben Nagy Imre, a Demisz elnöke felajánlotta a szervezet mintegy hatvan üdülőből, szállodából és székházból álló ingatlanvagyonát Németh Miklós ügyvezető kormányfőnek, akinek pártja, az MSZP két héttel korábban szenvedett súlyos választási vereséget. Az Antall-kormány viszont még nem alakult meg. Némethék végnapjaikban egy minisztertanácsi rendelettel megalapították a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítványt, s átadták neki – többek között – a Demisz kezelésében, illetve tulajdonában lévő ingatlanokat. Például a Hotel Aranypartot Győrben és több fővárosi, illetve debreceni székházat. Az ingatlanok többsége – trükkös manőverek útján – később MSZP közeli szervezeteknél landolt. A Demisz 1989-ben néhány nap leforgása alatt passzolta el a KISZ Duna-parti székházát 950 millió forintért a Magyar Hitel Bank Rt.-nek.
Külön bekezdést érdemel a csillebérci úttörőtábor esete, amelyet 1989 júniusában, még az állami tulajdon önkényes elajándékozási lehetőségének megszűnése előtt pár nappal a KISZ, illetve jogutódja, a Demisz a Magyar Úttörők Szövetségének ajándékozott. A szerződésről a biztonság kedvéért született egy KISZ-es és egy demiszes változat is. A megállapodást a Fővárosi Bíróság 2004-ben megsemmisítette. 2007-ben Takács István (aki 1991-ben került a Demisz élére) azt nyilatkozta a Heti Válasznak, hogy vissza kellene állítani az eredeti tulajdoni állapotot, és így a KISZ-hez, pontosabban annak jogutódjához, a Demiszhez kerülne a gyermektábor.
A posztbolsevik szervezet neve 2004-ben egy kínos szoborügy miatt került a híradásokba. Ugyanis a KISZ, majd a Demisz kezelte azt a körülbelül ötmillió forintot (mai értékén mintegy 50-60 millió forintot), amit az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek szánt szobor elkészítésére gyűjtöttek össze magánszemélyektől 1988 és 1992 között. Az alkotás azonban nem készült el. Bár Takács István elnök azt állította, hogy a pénzt visszafizették az adományozóknak, ezt az érintettek cáfolták.k

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.