Az aranykor álmodója

Pethő Tibor
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oly veszendő magyar drámairodalomnak aranykort álmodom – mondja melankolikusan, kényelmes karosszékébe süppedve a kilencvenhez közelítő Hubay Miklós. A drámaíró kezét elgondolkozva szája elé emeli, tekintetét körüljáratja a hatalmas, könyvekkel telirakott szobában. A polcok előtt régi láda; állítólag ebben vitte ruháit a humanista kancellár, Oláh Miklós az 1530-as években Németalföldre.
Pezsgőt iszunk sajttal, olívabogyóval. A sarokasztalon kis könyv, Hubay első kinyomtatott tanulmánya 1941-ből: Nemzeti színjátszás, drámai magyarság, mellette az első dráma, a Hősök nélkül, amelyet rögtön a Nemzetiben játszottak, s rögtön be is tiltottak. A végül öngyilkosságot elkövető főhős-politikust – akiben Imrédy magára ismert – Somlay Arthur alakította: foteljében, újsággal a kezében halt meg. Aztán tíz esztendővel később hajszálpontosan ugyanígy távozott önként az életből maga Somlay is, térdén a központi napilappal.
Később egy zsákra mutat Hubay Miklós. Felemeljük, benne hatalmas betűkkel telerótt papírszeletek. Dráma készül belőle, ha gyenge látása ellenére meg tudja írni. Pápavárók lesz a címe; a moldvai csángók várják a pápalátogatást – meséli. Nagy Lajosról, Firenzéről beszélgetünk sötétedésig. Elbúcsúzom, az előszobában régi színházi plakátok a falon, egy-egy emlékezetes Hubay-premiert idéznek fel.
Hubay Miklós megírta élete utolsó művét, a Pápavárókat. S előtte még közel félszáz drámát, közte az első musicalt a hatvanas években. Számtalan tanulmánya született a Tragédiáról, a betiltást követő első, 1955-ös bemutatónak a dramaturgja volt.
Tegnap délelőtt, 94 éves korában érte a halál – adta hírül a szűkszavú kommüniké. Fentről figyeli, hogy mikor jön el a várt drámai aranykor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.