Belga módszer a feketézés ellen

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban egy bevált és sajátos módszerrel igyekeznek növelni a foglalkoztatottságot és egyben visszaszorítani a feketemunkát. Elsősorban olyan területeken foglalkoztatnak embereket, amelyek nem kívánnak magas fokú képzettséget. Ilyen lehet például a házimunka vagy a mozgáskorlátozottak szállítása. Olyanok vehetnek részt ebben a programban, akiknek másképp nem sikerült munkát találniuk. A titre-service-nek nevezett módszer lényege az, hogy a szolgáltató a piaci árnál olcsóbban bocsát rendelkezésre munkaerőt a szolgáltatás igénybevevőjének, majd az állam az alacsonyabb ár és a piaci ár közötti különbséget megtéríti a munkavállalónak a szolgáltatást nyújtó cégen keresztül.
A rendszer működését szemlélteti a következő példa: tegyük fel, hogy egy Belgiumban élő polgárnak szüksége van egy négy óra hosszáig dolgozó takarítónőre. Felveszi a kapcsolatot az ilyen szolgáltatásra kijelölt céggel – így az egyébként Magyarországon is jelen lévő Sodexóval –, amelytől megrendel például egy több részletben is felhasználható, 10 órára szóló csekket 75 euróért. Az ilyen szolgáltatás minden esetben óránként 7 euró 50 centbe kerül. A megrendelés érkezhet telefonon, elektronikusan vagy postai úton. A megrendelő azt is kijelöli, hogy melyik napon és melyik órában szeretné, hogy a takarítónő megkezdje a munkáját. A munkavállalónak, aki négy órán keresztül takarított, a megrendelő a szolgáltatás végén átad négy, egyenként 7,50 euróra kiállított csekket aláírásával ellátva.
S ezzel nem csak a munkát végző jár jól. A szolgáltatást igénybe vevő kétszer is hasznot húz a rendszerből. Egyrészt olcsóbban kap takarítónőt, mint a piaci ár. E szolgáltatásnál ugyanis a tarifa ma 10-15 euró óránként. Ugyanakkor a megrendelő az éves adóbevallás kitöltésekor a kifizetett szolgáltatás összegét le is vonhatja az adóalapjából. Az állam ezután kompenzálja a szolgáltatócégen keresztül az általa foglalkoztatott takarítónőt úgy, hogy az nettó 10 eurót kap minden ledolgozott óra után. Így senkinek nem érdeke feketemunkát végeztetni, ugyanis a munkavállaló belekerül a szociális rendszerbe, míg a szolgáltatást igénybe vevő tudja, hogy szinte lehetetlen ennél olcsóbban foglalkoztatnia bárkit is illegálisan. A megrendelt dolgozó munkájáért ráadásul a foglalkoztató felelősséget is vállal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.