Célegyenesben a romastratégia

Az uniós szociális miniszterek tegnap elfogadták azt az állásfoglalást, amely a romák társadalmi befogadását célzó tagállami stratégiák uniós kereteiről szól.

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap tartották brüsszeli tanácskozásukat az uniós tagországok szociális, illetve munkaügyi kérdésekben illetékes miniszterei Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felzárkózásért felelős államtitkára elnökletével, aki Andor László foglalkoztatatásért felelős biztossal együtt tartott sajtótájékoztatót az eredményekről. A Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) ülésén a romák helyzetével kapcsolatos előterjesztést Andor László és Viviane Reding bizottsági alelnök terjesztette be. Andor a tanácskozás után hangoztatta, a magyar kormány mindent elkövet azért, hogy a mostani tanácsülést követően a tagállamok még a magyar elnökség alatt, június második felében elfogadják a dokumentumot. Ha ez megtörténik, akkor az elfogadott döntésnek megfelelően a tagállamoknak ez év végére be kell nyújtaniuk nemzeti romastratégiájukat, amelyek végrehajtását az EB figyelemmel kíséri és támogatja majd.
Balog Zoltán a miniszterek megállapodásáról elmondta, a romák integrációját célzó nemzeti, európai és nemzetközi szintű erőfeszítések ellenére a romák közül sokan mélyszegénységben, erős társadalmi kirekesztésben élnek, miközben akadályoztatva vannak abban, hogy gyakorolják alapvető jogaikat. Társadalmi diszkriminációjuk azt jelenti, hogy korlátozottan férnek csak hozzá a minőségi oktatáshoz, munkahelyekhez és szolgáltatásokhoz. Jövedelmi szintjük alacsony, rossz körülmények között laknak, rossz az egészségi állapotuk, és az átlagnál alacsonyabb a várható élettartamuk. Elmondta, ez a helyzet nemcsak a romákat érinti, de ennek gazdasági költségét az egész társadalom megszenvedi az emberi tőke elvesztegetése és a termelékenység kiesése szempontjából. Közölte, a miniszterek egyetértettek abban, hogy minden tagállamnak a romák arányszámának és helyzetének megfelelően kell megtennie erőfeszítését. Andor László biztos a miniszteri tanácsülésen hangsúlyozta, a roma népesség a társadalmi kirekesztés legnagyobb lélekszámú áldozata Európában, helyzetük nemcsak nehéz, de látványosan romlott is az elmúlt években. A magyar biztos szerint ezt a negatív folyamatot azonnal vissza kell fordítani. Hozzátette, bizottsági kezdeményezéssel és a magyar elnökség aktív hozzájárulásával ez a kérdés végre az európai politika napirendjére került, ezt ki kell használni, és a témát napirenden kell tartani folyamatos monitorozás mellett, hogy az Európa 2020 stratégia szellemében az európai romák helyzete is érdemben javuljon.

Elfogadott Agenda. Az EU területfejlesztési miniszterei tegnap Gödöllőn elfogadták a kiegyensúlyozott területi fejlődést célzó, Területi agenda 2020 című uniós iránymutatást, amelynek célja a területi szempontok beépítése a regionális és szakpolitikákba. Fellegi Tamás, a tanácsülést elnöklő nemzeti fejlesztési miniszter a megbeszélések után hangsúlyozta: a 2007-ben elfogadott első területi agenda értékelése és felülvizsgálata a magyar EU-elnökség egyik kiemelt feladata volt, amely sikeresen lezárult. Közben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter a magyar uniós elnökség részeként egyebek mellett a vízummentességről, az Oroszország és az EU közötti migrációs párbeszéd beindításáról és a szervezett bűnözés elleni harc kérdéseiről tárgyalt tegnap Szentpéterváron. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.