Elégedetlen érintettek

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama olyan beszédet mondott csütörtök este, amellyel minden érintett elégedetlen volt. Az arab lapok felháborodottan írják, hogy az amerikai elnök egyértelműen kiállt Izrael mellett, elutasítja a palesztin állam kikiáltását szeptemberben, s nem beszél Jeruzsálemről. Az izraeliek a fejüket fogják: Obama visszaűzi őket a ’67-es határokig, voltaképp elismeri a menekültek visszatérési jogát, mint ahogyan azt is, hogy Kelet-Jeruzsálem lesz Palesztina fővárosa. Pedig Obama tulajdonképpen Izraelnek adott igazat, s arra szólított fel, hogy a felek térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Ez eddig sem működött, és vélhetően ezután sem fog. A régi határokhoz való visszatéréshez hozzátette, területcserékkel megoldható a telepfürtök megtartása Izrael számára, s az is izraeli kérés volt, hogy a fontos ügyekről – például Jeruzsálem – majd később egyeztessenek.
Való igaz, hogy Obama említést tett a ’67-es határokról és a független palesztin államról, s azt is megismételte, hogy nem tartható fenn a status quo. A palesztin állam kikiáltását azonban most nem támogatja, pedig ő is látja, hogy az elindult lavinát nem lehet így megállítani. A palesztin elnök tervei évek óta érlelődnek, s most szeptemberre hirdette meg az állam ENSZ-közgyűlés általi elfogadását. A palesztinok erre készülnek, már nem lehet arra kérni őket, hogy bízzanak a béketárgyalások sikerében.
Netanjahu mégis dühös, mivel láthatóan nem vele képzeli el a jövőt az amerikai elnök. Ám ne feledjük, Obama nem nevezte illegálisnak a megszállt területen épülő telepeket, pedig épp most döntöttek úgy Jeruzsálemben, hogy a szent város keleti felén újabb 1500 lakást építenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.