Evangelizáció SMS-ben

A fiatalok elérése a katolikus egyház számára elsőrendű feladat – mondta lapunknak Kovács Gergely atya. A Szentszék kulturális irodájának vezetője szerint az evangélium SMS-ben való terjesztése embert próbáló kihívás, de az interneten való jelenlétnek most nincs alternatívája.<br />

2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit jelent a római katolikus egyháznak II. János Pál pápa boldoggá avatása?
– Ez az esemény nagyobb volt, mint a pápaválasztás, hiszen a híveket sokkal jobban megmozgatja. Egy pápaválasztásra Amerikából vagy Afrikából nem jönnek el, erre viszont igen, előre lehetett szervezni az utakat.
– Azért voltak ennyien, mert egy pápát avatták boldoggá, vagy mert II. János Pál személye vonzotta a zarándokokat?
– A kettő egy és ugyanaz. Egy pápát, mégpedig egy népszerű pápát avattak boldoggá, aki ráadásul nagyon hosszú ideig ült a trónon, nagyon jól megismerték az emberek. Az ő pontifikátusa nagyon nagy változásokat hozott. Emlékezzünk rá, előtte elképzelhetetlen volt, hogy az egyházfő spontán szóba áll újságírókkal, vagy említhetem az utazásait is. Annyi újat és mást hozott, hogy az emberek megszerették.
– Mennyiben segítik az egyház tevékenységét az ilyen események?
– Szükség van az ilyen alkalmakra. Itt, Rómában az ember hozzászokik, hogy mindig nagy a tömeg, a vasárnapi Úrangyala-imádságon is tele van a Szent Péter tér emberekkel, turistákkal és zarándokokkal. Minket ért támadás épp elég, van, amikor érezzük, hogy nincs alapja vagy egyszerű provokáció, s ennek az ellensúlyozására jó alkalom az ilyen esemény. Persze nem ezért van és nem is ez a célja, de a hatása ilyen téren is érezhető.
– A katolikus egyház nem harcol az említett provokációk és támadások ellen?
– Az egyháznak nem az a dolga, hogy harcoljon. Nézzük Jézus Krisztust! Tudta pontosan, hogy igaza van, mégsem harcolt. Azt mondta, ha Atyám akarná, angyalok seregét küldené mellém harcolni, de nem ez a cél. Nem lehet csak emberi szemszögből nézni az eseményeket. Az ember természetesen megpróbálja megvédeni önmagát, de itt is annak az elvnek kell érvényesülni, hogy az igazság győzzön. Ha van egy támadás, akkor igenis meg kell néznünk, mi a tényállás, s ha tényleg úgy tűnik, hogy mulasztás, hiba, botlás történt, akkor azt nem kell takargatni, hanem azzal szembe kell nézni. A megtisztulás folyamatához ez hozzátartozik. Rosszul eshet egy-egy kijelentés, de az őszinte kritika nagyon fontos. Az nem igaz, hogy semmilyen támadásnak nincs alapja, hiba, emberi gyengeség mindenhol van, az egyházon belül is.
– Esetleg a sajtóval való viszony javítása segíthet?
– Az egyház nagyon komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a sajtókapcsolatait fejlessze, elég csak a YouTube-oldalunkat vagy a Facebook-elérhetőségünket említenem. Ez azonban nagyon nehéz. Hogyan tudnám átültetni az üzenetünket mondjuk SMS-re anélkül, hogy a tartalma sérülne? Az evangéliumot át lehet-e ültetni olyan, a fiatalok számára is elfogadható kódokba, amelyet mobiltelefonon lehet küldeni?
– Célja-e az egyháznak az, hogy a fiataloknak tetsző módon keressék meg őket, vagy inkább a nevelést helyezi előtérbe, s rávegye őket, hogy igenis a régi nyelvezetet használja?
– Elsőrendű szempont, hogy elérjük az embereket. Régen ez nem volt gond, mert vagy mindenki eljött a templomba, vagy találkoztál vele valahol. Ma már csak az jár templomba, aki a bázist adja, s ők viszonylag kevesen vannak. Európában a 16 és 35 év közötti népesség legnagyobb részét nem tudod megszólítani. Templomba nem jár, hagyományos újságot nem olvas, már tévét sem néz és rádiót sem hallgat, csak az internet maradt neki. Egyszerűen nem lehet elérni. Ezért a világhálót fel kell használni, csakhogy ez nagyon nehéz. Vannak persze jó kezdeményezések, főleg angol nyelvterületen. Robert Barron atya például egyperces kis videoüzeneteket készít, amiket a YouTube-on lehet megnézni, nagyon felkészült, és érdekesen beszél. Ha azonban megnézzük a hozzászólásokat, amelyet névtelenül írnak ismeretlenek, látható, hogy szörnyű pocskondiázás folyik. Az egyháznak nagyobb kihívás, hogy ott is jelen legyen, ahol ez a helyzet, s ne csak ott hallassa a szavát, ahol minden hozzászólónak vállalnia kell a nevét, mint a Facebookon.
– Ki csinálja a Facebookon található Pope 2U oldalt?
– Az Apostoli Szentszék, itt van egy hivataluk. Fiatal, húszas-harmincas éveikben járó szakemberek, főként civilek. A Vatikánnak van saját internetszervere is, s ha megnézzük a Szentszék honlapján minden fenn van ott, amit a Szentatya mond vagy cselekszik. De az oldal nem interaktív, egyelőre nem tudjuk, az lesz-e majd. A terület viszont számunkra nagyon fontos, épp a napokban tartjuk azt a bloggerkonferenciát, amelyet a Szentszék hívott össze internetes naplók szerzői számára. A 150 fősre tervezett eseményre pillanatok alatt 700 jelentkezés érkezett, Magyarországról egy blogger jön. Van a naplók között katolikus, de akár extrém és furcsa is, olyanok, akiket valamennyire érdekel az egyház témája. A cél nem az volt, hogy jó katolikus embereket gyűjtsünk össze, a józanul kritikus oldalak szerzői is szívesen látott vendégek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.