Lagarde kerülhet a valutaalap élére

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint oly gyakran, most sem a tervezett téma vitte a „prímet” az unió magyar elnöksége irányításával összeült pénzügyminiszterek tegnap véget ért tanácskozásán (ECOFIN), hanem az, hogy ki váltsa Dominique Strauss-Kahnt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén. A jelek arra mutatnak, hogy az Európai Unió Christine Lagarde francia pénzügyminisztert javasolja majd, aki azonban ezzel kapcsolatban tegnap egyetlen szót sem kívánt nyilatkozni Brüsszelben.
A tárgyalásokat összefoglaló sajtókonferencián Matolcsy György magyar nemzetgazdasági miniszter bejelentette: az euróövezeti pénzügyi vezetők egyhangúan Mario Draghit, az olasz jegybank elnökét jelölték az októberben leköszönő Jean-Claude Trichet utódjának az Európai Központi Bank élén. A végső döntést az Európai Tanács hozza meg június 24-én. Matolcsy azt is közölte: júniusban nyilvánosságra hozzák az unióban a bankok stressz-tesztjének eredményeit.
Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos elmondta: a miniszterek elengedhetetlennek tartják, hogy a görög kormány haladéktalanul megkezdje a szerkezeti reformok végrehajtását és az ötvenmilliárd euró bevételt ígérő privatizációs program megkezdését; ennek 2015-re kellene befejeződnie. Rehn elmondta: ebből az idén és jövőre Athén ötmilliárdos bevételre tesz szert. Az ötvenmilliárd euró a görög GDP mintegy 20 százalékára tehető, mondta Rehn, aki tagadta, hogy a görög kölcsön átalakítása téma lett volna. Portugáliának az euróövezet pénzügyminiszterei még hétfőn jóváhagytak egy 78 milliárd eurós segélycsomagot. Görögország tavaly 110 milliárd euró segítséget kapott az EU-tól és az IMF-től.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.