Sietősre fogta a NATO

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsi stratégia. Franciaország részvétele a Líbia elleni háborúban az volt, hogy bebizonyítsa a világnak, de főként Németországnak a katonai képességeit, s ezáltal növelje befolyását – mondta Mark Schroeder, a texasi Stratfor kutatóintézet igazgatója az East African című kenyai lapnak. A szakértő úgy látja, az eddigi líbiai események alapján az várható, hogy Franciaország továbbra is meghatározó irányítója akar maradni Afrika ügyeinek. (MN)


Kadhafinak távoznia kell a hatalomból! – hangoztatta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, mikor az Európai Parlament plénuma előtt vitázott az uniós diplomáciai tervekről. Brüsszel irodát fog nyitni Bengáziban, hogy annak segítségével juttathassa el a támogatást az ott székelő líbiai ellenzéki kormánynak, így ez a testület elkezdheti kiépíteni az alternatív oktatási rendszert, helyreállíthatja az egészségügyi ellátást és megerősítheti a határvédelmet. Az ellenzéki kormány – amelyet Franciaország és Olaszország is elismert már Líbia valódi képviselőjeként – két-három milliárd dollárt kér az előttünk álló néhány hónapra az alapvető ellátásokra.
Elméletileg cserébe az EU piacot remél Líbiától, a fiatal lakosság és az úgyszólván érintetlen gazdaság hatalmas lehetőségeket rejt a tőkeerős nyugati cégek számára. Ezzel együtt a menekültáradatot is úgy állítanák meg, hogy a háború utáni Líbiában indítanak el gazdasági programokat, helyben maradásra ösztönözve a líbiaiakat. A háború azonban még mindig dúl, s egyelőre nem látni, mikor lehet elkezdeni az újjáépítést, kik vehetnek benne részt, s ki lesz az, akivel tárgyalni lehet majd. Elemzők rámutatnak, a líbiai rezsim ellen indított légitámadásokat kezdetben voltaképp mindenki támogatta, vagy legalábbis nem ellenezte, ám hosszú távon nem fog a nyugati szövetségesek mellett kiállni Oroszország vagy Kína. Talán ennek a felismerésnek következtében támadt aktívabban az elmúlt napokban a szövetség. A NATO légiereje szerdára virradó éjjel parancsnoki központokat és kormányzati intézményeket támadott a líbiai fővárosban és környékén: előbbiek között volt a katonai hírszerzés egyik bunkere, utóbbiak között pedig találat érte a parlament, az állami tévé és rádió, valamint a líbiai hírügynökség épületét is – írta az MTI. Állandó célpontja a Tripoli elleni légitámadásoknak a Bab el-Azizíja-i főhadiszállás, amelynek bunkerében húzta meg magát feltételezések szerint az ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes. Egy szemtanú szerint reggel több mint egy órán át újabb robbanások rázták meg a város keleti részét, miközben harci gépek repültek át Tripoli felett. A líbiai ellenzék elfoglalt egy támaszpontot Tripoli egyik elővárosában is, ami feltétlenül nagy fegyvertény, de nem jelenti azt, hogy Kadhafi rendszere összeomlott volna. A líbiai kormányfő a súlyos támadások után az ENSZ alapokmányának megsértésével vádolta a NATO-t, Bagdadi Mahmúdi a világszervezet főtitkárát tájékoztatta a károkról. Márpedig az ENSZ továbbra is Kadhafi kormányát ismeri el Líbia képviselőjeként, azaz az ezredes halála nélkül nehezen válhat az átmeneti kormány valódi, legitim irányító testületté. Azt viszont a nyugati szövetség továbbra is tagadja, hogy Kadhafi megölése volna a célja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.