Skócia nagy ugrásra készül

A skótok néhány év múlva urnákhoz járulhatnak, hogy eldöntsék, ki akarnak-e válni az Egyesült Királyságból. A lakosság többsége ma még nemet mondana a kérdésre, de a most abszolút többséget szerzett Skót Nemzeti Párt évek alatt akár fordíthat is a trenden.

2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt a skótok 57 százaléka ellenezte, 29 százalék pedig támogatta, hogy országa teljes mértékben szakadjon ki az Egyesült Királyságtól, a múlt csütörtöki regionális választások előtt a megkérdezettek fele volt ellene és 34 százalék pártolta a teljes függetlenséget. A győztes Skót Nemzeti Párt trendként tekint a változásra, és azt tervezi, hogy a mandátuma lejárta előtt – azaz négy éven belül – népszavazást ír ki a függetlenségről.
A párt a skót parlament 129 helyéből 69-et szerzett meg, így abszolút többsége van a korlátozott hatáskörű, de 1999 óta – háromszáz éves tetszhalált követően – újra létező skót nemzetgyűlésben. Az Edinburgh Holyrood városrészében álló épületben a képviselők olyan ügyekről döntenek, amelyeket London átengedett nekik, így az oktatási, az egészségügyi vagy az igazságügyi kérdések Holyrood hatáskörébe tartoznak, de a külügyeket, a honvédelmi ügyeket vagy az energiával kapcsolatos kérdéseket továbbra is a Westminsterben határozzák el. Ez utóbbi különösen fájó Skóciának, hiszen amióta a skót partoktól északra felfedezték az olajlelőhelyeket, a Skót Nemzeti Párt azt harsogja, a skót olajbevételek azt az országot illetik, ahol kitermelik, s nem Londonból kellene elosztani a pénzt.
Alex Salmond skót főminiszter továbbra is azt állítja, Skócia függetlensége esetén képes lenne saját lábán megállni. Az akkori konzervatív kormánynak 1974-ben Gavin McCrone közgazdász írt egy jelentést, amely szerint az olajjövedelmekkel Skócia szégyentelenül nagy bevételekkel dolgozhatna, pénze az egyik legstabilabb volna Európában, és Skócia valójában gazdaságilag jobban járna egyedül, mint az Egyesült Királyság tagjaként. A dokumentumot később a munkáspárti kormány titkosította, s csak 2005-ben hozták nyilvánosságra, a meglátások pedig sokat segítettek az egyre növekvő népszerűségű SNP építkezésében, valamint a többi párt visszaesésében.
A mostani választás a győzteseken kívül mindenkinek katasztrófát jelentett. A Liberális Demokraták 1979 óta nem teljesítettek ilyen rosszul, a Munkáspárt utoljára 1931-ben ért el ennyire gyászos eredményt Skóciában, de a konzervatívok viszik a prímet, ők ugyanis még soha nem vallottak ilyen csúfos kudarcot. A Munkáspárt 37 mandátumot nyert (hét hely veszteség), a toryk 15-öt (öttel kevesebb a megelőzőnél), a Liberális Demokraták pedig mindössze öt képviselőt küldenek a Holyroodba, amely 12 helynyi visszaesés 2007-hez képest. A nemzeti párt mostantól valószínűleg limitált hatáskörű kormányzása során a függetlenség melletti kampányolást fogja szorgalmazni. A BBC elemzője rámutatott, a népszavazás nemrég még egy nacionalista álomnak tűnt, ma pedig szükségszerűségnek. Persze nagy kérdés, London hagyja-e elmenni Skóciát a „közös” olajjal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.