időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Új egészségügyi felügyelet alakul

Zivkovics Natália
2011.05.16. 22:00

Az állami egészségügyi intézmények felügyeletére állami egészségszervezési központot hoz létre a kormány. Így ebben a körben egységessé válna többek között a gyógyszer- és az energiabeszerzés.

Egy négyjátszmás teniszmérkőzéshez hasonlította a kormányzati ciklust Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Mint mondta, tavaly az első szettet megnyertük, az idén, azaz a második szettben azonban 3-0-s vesztésre állunk, de a meccsnek még nincs vége. Hallom a „virítsd a lóvét!” üzeneteket – mondta az államtitkár, de konkrétumok helyett csak azt üzente: „dolgozunk rajta”.
Az államtitkár hosszasan sorolta az eddigi eredményeket; az otthonszülésről szóló rendelet megalkotását, a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, a patikákban a gyógyszerészi többségi tulajdon visszaállítását, valamint a rezidensek röghöz kötésének megszüntetését. Jelezte: heteken belül döntés várható a fajsúlyos dolgokban is. Július végére véglegesítenék az új kórházi ellátórendszer szerkezetét, s januárra fel is állna az új struktúra. Szócska Miklós hangsúlyozta: nem cél a kórházak bezárása, de vannak intézmények, amelyek funkcióváltásra készülnek, például a fekvőbeteg-ellátásról átállnának a járóbeteg-ellátásra. A betegutakat is rendbe kell tenni, mert annak nincs értelme, hogy az ország egyes részein élőknek egy 200 kilométerre lévő intézménybe kell utazniuk bizonyos ellátásokra, miközben a közelben egyetemi klinika is található. Zajlik az átalakítás, de nem hűbelebalázs módjára, hanem módszeres előkészítéssel – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: a rendszer átalakítására erre az évre 60 milliárd, 2012-re pedig további 70 milliárd forint áll majd rendelkezésre.
Szócska Miklós közölte azt is, hogy az állami egészségügyi intézmények felügyeletére állami egészségszervezési központot hoznak létre, ami a funkcionális integráció fontos lépése. Ez az, amit a jövőre felálló nagytérségi ellátást szervezőktől is elvárnak majd. Ettől azt remélik, hogy az érintett intézményekben racionálisabban szervezik a munkaerőt és az ellátást, valamint jelentős árkedvezményt érnek el például a gyógyszer- és az energiabeszerzésnél. Ez nem egy alapkezelő vagy intézménytulajdonos szervezet lenne, hanem a koordinatív feladatok szervezője.
Szócska Miklós egy felmérést is ismertetett, amelyben azt a kérdést tették fel: „Gondot jelent-e önnek, ha egy lakóhelyétől 40 kilométerre lévő kórházba kellene utaznia, hogy egy jobb felszereltségű intézményben lássák el?” Budapesten a megkérdezettek 16 százaléka válaszolta, hogy nagy gondot okozna, míg 42 százalék azt felelte, hogy ez egyáltalán nem lenne probléma. A többiek az „inkább gondot jelentene”, vagy az „inkább nem jelentene gondot” válaszokat adták. Más településeken már többen, 26 százaléknyian mondták azt, hogy a 40 kilométeres távolság megtétele nagy gondot jelentene számukra.
Szócska Miklós a felmérés eredményeit úgy kommentálta: nem reménytelen a lakosság hozzáállása, igaz, a fővárosiak kicsit rugalmasabbak.

Új mentődizájn, új szlogen. Külsőleg is megújul a szervezeti átalakítással párhuzamosan az Országos Mentőszolgálat (OMSZ): a szervezet új logót és szlogent kap, a mentőautók sárga színűek lesznek és megváltozik a mentődolgozók ruhája is – közölte Mártai István OMSZ-főigazgató. Az új külsejű mentőautók még az idén megjelennek az utakon. A színváltásban fontos szempont volt, hogy a mentő járművek több országban is sárgák – tette hozzá Mártai István. A főigazgató közlése szerint az új mentőautók pontos megjelenése még kialakulóban van, de az azokra is felkerülő új szlogent – „Hivatás az életért” – már megtalálták.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.