Új egészségügyi felügyelet alakul

Az állami egészségügyi intézmények felügyeletére állami egészségszervezési központot hoz létre a kormány. Így ebben a körben egységessé válna többek között a gyógyszer- és az energiabeszerzés.

2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy négyjátszmás teniszmérkőzéshez hasonlította a kormányzati ciklust Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Mint mondta, tavaly az első szettet megnyertük, az idén, azaz a második szettben azonban 3-0-s vesztésre állunk, de a meccsnek még nincs vége. Hallom a „virítsd a lóvét!” üzeneteket – mondta az államtitkár, de konkrétumok helyett csak azt üzente: „dolgozunk rajta”.
Az államtitkár hosszasan sorolta az eddigi eredményeket; az otthonszülésről szóló rendelet megalkotását, a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, a patikákban a gyógyszerészi többségi tulajdon visszaállítását, valamint a rezidensek röghöz kötésének megszüntetését. Jelezte: heteken belül döntés várható a fajsúlyos dolgokban is. Július végére véglegesítenék az új kórházi ellátórendszer szerkezetét, s januárra fel is állna az új struktúra. Szócska Miklós hangsúlyozta: nem cél a kórházak bezárása, de vannak intézmények, amelyek funkcióváltásra készülnek, például a fekvőbeteg-ellátásról átállnának a járóbeteg-ellátásra. A betegutakat is rendbe kell tenni, mert annak nincs értelme, hogy az ország egyes részein élőknek egy 200 kilométerre lévő intézménybe kell utazniuk bizonyos ellátásokra, miközben a közelben egyetemi klinika is található. Zajlik az átalakítás, de nem hűbelebalázs módjára, hanem módszeres előkészítéssel – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: a rendszer átalakítására erre az évre 60 milliárd, 2012-re pedig további 70 milliárd forint áll majd rendelkezésre.
Szócska Miklós közölte azt is, hogy az állami egészségügyi intézmények felügyeletére állami egészségszervezési központot hoznak létre, ami a funkcionális integráció fontos lépése. Ez az, amit a jövőre felálló nagytérségi ellátást szervezőktől is elvárnak majd. Ettől azt remélik, hogy az érintett intézményekben racionálisabban szervezik a munkaerőt és az ellátást, valamint jelentős árkedvezményt érnek el például a gyógyszer- és az energiabeszerzésnél. Ez nem egy alapkezelő vagy intézménytulajdonos szervezet lenne, hanem a koordinatív feladatok szervezője.
Szócska Miklós egy felmérést is ismertetett, amelyben azt a kérdést tették fel: „Gondot jelent-e önnek, ha egy lakóhelyétől 40 kilométerre lévő kórházba kellene utaznia, hogy egy jobb felszereltségű intézményben lássák el?” Budapesten a megkérdezettek 16 százaléka válaszolta, hogy nagy gondot okozna, míg 42 százalék azt felelte, hogy ez egyáltalán nem lenne probléma. A többiek az „inkább gondot jelentene”, vagy az „inkább nem jelentene gondot” válaszokat adták. Más településeken már többen, 26 százaléknyian mondták azt, hogy a 40 kilométeres távolság megtétele nagy gondot jelentene számukra.
Szócska Miklós a felmérés eredményeit úgy kommentálta: nem reménytelen a lakosság hozzáállása, igaz, a fővárosiak kicsit rugalmasabbak.

Új mentődizájn, új szlogen. Külsőleg is megújul a szervezeti átalakítással párhuzamosan az Országos Mentőszolgálat (OMSZ): a szervezet új logót és szlogent kap, a mentőautók sárga színűek lesznek és megváltozik a mentődolgozók ruhája is – közölte Mártai István OMSZ-főigazgató. Az új külsejű mentőautók még az idén megjelennek az utakon. A színváltásban fontos szempont volt, hogy a mentő járművek több országban is sárgák – tette hozzá Mártai István. A főigazgató közlése szerint az új mentőautók pontos megjelenése még kialakulóban van, de az azokra is felkerülő új szlogent – „Hivatás az életért” – már megtalálták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.