Ázsiai harc a közös tengerért

Több száz ember gyűlt össze tegnap Kína hanoi nagykövetségénél, hogy követelje: Peking vonuljon ki a demonstrálók szerint vietnami felségvizekről és az ott lévő szigetekről. A vita már nemcsak az aprócska sziklákról, hanem a tenger nevéről is szól.

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a földrajzi neveket egy adott ország szóhasználatával használják a térképeken, az az említett kultúra egyértelmű befolyását jelenti. A koreai nagykövetségeken világszerte található egy könyv, amelyben amellett érvelnek, hogy a Japán és Korea közötti területet Koreai-tengernek nevezze mindenki, s ne Japán-tengernek. A vietnami külügyminiszter szóvivője, Nguyen Phuong Nga is köszönetét fejezte ki az érintett országoknak, mert meg akarja oldani a „vitát a Keleti-tengeren”. Egyikük, a Fülöp-szigetek hat országot hívott össze a megállapodás érdekében, hogy béke költözzön „a Nyugat-Filippínó-tenger területére”. Mindként esetben az általunk Dél-kínai-tengerként ismert területről van szó, ahol hét ország vívja harcát egyes sziklák tulajdonlásáért. A harc egyidős a nemzetközi diplomáciai testületek kialakulásával, csak Kína étvágya lett egy kicsit nagyobb hatalma gyarapodásával együtt az utóbbi időben.
A Spratly- és Paracel-szigetek valójában nem alkalmasak az emberi élet fenntartására, stratégiai jelentőségük azonban olyan óriási, hogy Vietnam, Malajzia, Brunei, Kína, a Fülöp-szigetek, Indonézia és Tajvan is úgy érzi, valójában az ő területén hajóznak a többiek, és magának követeli a halban és vélhetően olajban gazdag sziklákat. A Nyugat-filippínó-tenger elnevezés egyébként mindössze egyhetes, azóta használják hivatalosan Manilában, hogy Vietnam és Kína összeveszett egy tengeri ütközés miatt, bár állításuk szerint valójában évtizedek óta így emlegették a vízfelületet. Manila terve az, hogy a vitatott területet a béke, a szabadság, a barátság és az együttműködés zónájává (angol rövidítéssel ZOPFFC) nyilvánítják, és azt közösen irányítja az összes ország. Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök elmondta, országukat Kína provokációja nem fogja háborúba rángatni a sziklák miatt, egyúttal azt is, hogy a legutóbbi kutatásaik alapján gazdag olajkincs megtalálásában bízhatnak a Nyugat-filippínó-tenger mélyén.
A vitába Ausztrália is beszállt, amely megegyezést kért az érintett felektől, valamint az Egyesült Államok sincs messze, hiszen most kezdődik a SEACAT nevű tengeri gyakorlat amerikai, Fülöp-szigeteki, malajziai, indonéziai, thaiföldi és brunei résztvevőkkel. Utoljára 1988-ban harcolt egymással Vietnam és Kína ezért a vízfelületért, akkor hetven vietnami tengerész halt meg. Washington és Manila között létezik egy olyan biztonsági paktum, amely kötelezi Amerikát, hogy kínai támadás esetén azonnal segítsen a szigeteknek. Ilyen egyébként Tajvannal is fennáll, amely jelenleg birtokában tartja a Spratly-szigetek egyetlen lakható tagját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.