Barátként tér vissza Jumurdzsák Egerbe

Eger városa főként arról híres, hogy amikor kellett, akkor kiállt magáért, a magyarságért, a kereszténységért. Az évszázadok alatt azonban jellemző lett rá az a jelenet, amelyet Gárdonyi is megírt híres művében, mikor az ostrom után Éva kezet nyújt a fiát kereső török asszonynak. Ezért is gyűltek össze a hét végén a hevesi megyeszékhelyen az öböltérségből érkezett vendégek magyar vendéglátóikkal, hogy elindítsanak egy messzire vezető folyamatot.

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulturális sokszínűség és érdemi párbeszéd – hídépítés Európa és az arab, mozlim világ között, hirdette az esemény címe. Ilyen konferenciából van elég, általában a résztvevők leülnek, mosolyognak, megisznak egy kávét, majd hazatérnek. A Külügyminisztérium által támogatott rendezvény szervezői, a helyi főiskolához kötődő Lyceum Pro Scientis Alapítvány, Eger polgármestere, Habis László, valamint a közreműködő al-Gharnati Alapítvány munkatársai ezért is hívták fel a figyelmet a címben szereplő „érdemi” szóra.
– Nem akarjuk, hogy ez a konferencia egy legyen a rengeteg hasonló témájú események sorában, valódi, érdemi megbeszéléseket akarunk tető alá hozni – mondták. Az alapítvány létrejötte elsősorban Fehérvári Géza professzor érdeme. Az egri származású híres magyar diplomata, aki egykor Kuvaitban is szolgált nagykövetként, az arab kultúrát és a magyarságot szerette volna közelebb hozni egymáshoz, így az al-Gharnati Alapítvány létrehozása is az ő ötlete volt.
A munka azonban csak most kezdődik, figyelmeztetett Kaknics-Ujhelyi István, az alapítvány képviselője. A tervek szerint létrehoznak Egerben egy Közel-Kelet–Ázsia kutatóintézetet, amelyen belül helyet kapna egy olyan társaság, amely az etikus pénzügyi irányítással foglalkozna. – A térképeket épp most rajzolják át, új hatalmi központok alakulnak ki, a szél pedig keletről fúj – mondta Kaknics-Ujhelyi István, leszögezve, ebben a megváltozott világban az erős Közép-Európának nagy szerep juthat. Többek között azért, mert a magyar diplomácia is odafigyel az öböl menti térségre, néhány hete a szaúdi Súra Tanács – királyi tanácsadó fórum – magyar baráti delegációja járt Egerben és Szilvásváradon, a látogatásnak a sivatagi királyságban nagyon kedvező visszhangja volt. Az alapítvány működését egyébként a Külügyminisztérium támogatja, Hóvári János helyettes államtitkár pedig rámutatott, Egerben a megszálló török hadsereg távozásakor az itt élő törökök maradtak, ezért is alakulhatott ki az évszázadok során a párbeszéd hagyománya a városban.
N. Rózsa Erzsébet hasonló gondolatokat fejtett ki előadásában. A Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa rámutatott, 2011 Közép-Európa éve az Európai Unióban, minthogy az elnökséget hazánk után Lengyelország veszi át. Egy olyan térségről beszélünk, amelynek nem voltak arab tapasztalatai, csak a törökökkel voltak kapcsolataink. A szakértő ezzel együtt elmondta, hazánk a formális kereteket megtartotta, így soha nem zárt be arab országban levő nagykövetséget, sőt nyitott egy újat, hasonlóan Lengyelországhoz és Csehországhoz. Az EU-elnökség persze ma már nem ugyanolyan, mint a lisszaboni szerződés előtt, így a külügyeket már nem a soros elnök irányítja, hanem Catherine Ashton külügyi főképviselő és a Külügyi Szolgálat, ráadásul az arab tavaszként ismert forradalomsorozat is teljesen felforgatta a viszonyokat. N. Rózsa Erzsébet elmondta, a magyar kormány így érthetően nem folytathatott válságkezelést politikai tekintetben az arab országokban, de a humanitárius ügyek Budapesthez tartoznak, így Martonyi János Egyiptomban, Győri Enikő Tunéziában járt, Líbiában pedig a magyar nagykövetség maradt egyedüliként nyitva, hogy segítse a menekülőket, amelyért egyébként nagyon sokan megdicsérték Magyarországot.
Egert a messziről jött szakértők, bankárok, egyetemi tanárok és politikusok nagyon megszerették.
– Eger hatékonyabb lehet Budapestnél ezen a területen – mondta lapunknak Horváth László. Az Interparlamentáris Unióban működő magyar–Arab-öböl térség országai közti baráti tagozat elnöke szerint „Budapesten van minden, de ott is tűnik el minden”, egy kisebb, de törekvő település jobban szolgálhatja egy-egy ügy képviseletét. Szorgalmazta, hogy az eddigi ígéretek helyett legyenek valódi tettek, nehogy az újjáéledő bizalom az arab világ részéről ismét a semmibe hulljon. Horváth László azt is megjegyezte, bár Eger valóban bora miatt világhírű, ezt pedig a mozlim országok küldöttei vallási szabályaik miatt természetesen nem élvezhetik, azért nem csak bor van Egerben, a résztvevőknek ki is osztottak egy prospektust a környék és Magyarország fürdőiről.
A konferencián a résztvevők többek között olyan témákkal foglalkoztak, amelyek a mindennapokat érintik, így például az iszlám bankolás jelenségével és jelentőségével. Az egyre terjedő, bár hazánkban még nem igazán ismert, a megszokottnál etikusabb és biztonságosabb módszer közös felelősségvállalást és kockázatot irányoz elő a banki műveletek során, azaz a bank és az ügyfél közösen vállalkoznak, a vállalkozás eredményét – vagy veszteségét – pedig mindkét fél élvezi vagy elszenvedi. A magyar szabályozás egyelőre nem teszi lehetővé, hogy iszlám bankolással foglalkozzanak a hazai pénzintézetek, ráadásul szellemi értelemben is furcsa volna egy mozlim közösséggel gyakorlatilag nem rendelkező országban az iszlám pénzintézetek megjelenése, de az ottani tapasztalatok átvétele a nemzetközi válság fényében jó ötletnek tűnik, mivel az etikus bankolás bizonyos mértékben valóban védelmet nyújt a spekulációval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.