Celebalázs

Deák Zsigmond
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hová a macska halálába szerződött ez a Dzsudzsák? – csinálhatunk szóviccet saját földrajzi tudatlanságunkból és az immár legdrágább magyar labdarúgó átigazolásából. Azóta bizonyára többen utánanéztek, hogy a szűk félmilló lakosú Mahacskala valóban nem a világ közepe, hanem a kaukázusi orosz tagköztársaság, Dagesztán fővárosa, ahol mindennapos a fegyverropogás, az emberrablás, a leszámolás. Veszélyesebb, mint a szomszédos Csecsenföld központja, Groznij. Akkor mit keres itt a mi Balázsunk? Pénzt, persze, az eddigi, eindhoveni évi egymillió eurónak majdnem a háromszorosát a helyi focicsapatnál.
Ez volt az a pont, ahol a hazai inter-netes fórumozóknak elgurult a gyógyszere. Az már régen kiderült, hogy a világháló névtelenségébe burkolózva eleve túl nagy a kísértés a szélsőséges véleménnyilvánításra, legyen szó politikai, sport- vagy hobbikertészeti témáról. Dzsudzsák sokak szemében csak addig volt jópofa gyerek, Nyírlugos hőse, amíg kiderült, naponta kap akkora összeget, amennyit sokan egy év alatt se. S konkrét igazságot nyert a nyomdafesték tűrőképességéről szóló mondás, a lapokban, „névvel-címmel” sokkal visszafogottabb, inkább elemző jellegű vélemények láttak napvilágot, mint az interneten.
– Ha kommenteket olvasgatnék, már rég felkötöttem volna magam! – mondta erről az érintett. Ám még áprilisban, amikor sokkal inkább ajnározták, mintsem ostorozták itthon és Eindhovenben egyaránt. Így érthető, hogy a mostani hozzászólásokon valóban kiakadt, pedig kár volt. Persze elolvasnia is őket, de ha már megtette, két tényezővel tisztában kell lennie. Egyrészt azzal, hogy miután sorra „levadászta” a volt playmate-ket és szépségkirálynőket, majd lehorgonyzott az egyiknél, Király Lindánál, s többek között boldogan kürtölték világgá, hogy egy milliós értékű pomerániai törpespitz ölebbel bővítették a „családot”, menthetetlenül celebbé vált. Pontosabban olyan speciális celebbé, aki mögött van ugyan teljesítmény, tehát nem csupán a magamutogatásból él, ám attól még igényt teremtett a bulvárban saját magára. Ezt visszacsinálni, megtartva a normális sajtókommunikációt, az általunk is tapasztalt korrekt készségességet, őszinteséget nehezebb lesz, mint sztárrá válni Mahacskalában.
A másik alapvetés, hogy leigazolása az Anzsihoz szakmai szempontból reálisan kritizálható lépés. Ettől még beválhat a számítása, hiszen erősebb bajnokságba került (az orosz Premjer Liga a hetedik, a holland Eredivisie a kilencedik az európai listán a játékosok értéke alapján), ahonnan vezet út az igazi elitbe, Vidics is oroszországi „átszállással” került Manchesterbe, Ivanovics a Chelsea-hez, Skrtel Liverpoolba, vagy Kraszics a Juventushoz. Ám a mahacskalaiaknak múltjuk szinte semmi, jelenük – momentán az ötödik helyen állnak – középszerű és zaklatott (otthonuk és Moszkva között ingáznak), jövőjük kérdéses, függetlenül attól, hogy tulajdonosuk a negyedik leggazdagabb orosz, s itt vezet le Roberto Carlos.
A brazil bombázó 38 éves, Dzsudzsák viszont csak 24, most éli legszebb éveit futballistaként. Ha jól fog menni neki klubjában és a válogatottban (utóbbival kevés kivételtől eltekintve még mindig adós), beigazolódik a döntése.
S akkor már csak a törpespitzet nem értjük majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.