Durrdefekt okozhatta a katonák balesetét

A vizsgálatok eddigi adatai szerint a jobb hátsó kerék durrdefektje vagy más problémája miatt borulhatott fel a magyar katonák járműve az afganisztáni Baglán tartományban múlt kedden. Erről Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára beszélt tegnap a TV2 Mokka című műsorában. Mint közölte, a baleset körülményeinek vizsgálatát német szakemberek folytatják, és a jelenlegi információk szerint úgy tűnik, hogy közlekedési baleset történt.

2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, a magyar katonák május 17-én Baglán tartományban szenvedtek közlekedési balesetet. Az öt autóból álló konvoj Mazari-Sarifból, az észak-afganisztáni német központi katonai bázisról Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán teherautó kanyarodott a kocsisor elé. A magyar katonák járműoszlopa előzni kezdett, és eközben a konvoj harmadik kocsija, egy speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott MRAP jármű az útpadkán megperdült, majd felborult, négy kereke és lövésztornya kiszakadt.
*
Mint arról beszámoltunk, az eset után Benkő Tibor vezérkari főnök egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: minden bevetés, illetve művelet előtt ellenőrzik a magyar katonai konvojokban részt vevő járművek műszaki állapotát. Ettől függetlenül nem zárható ki, hogy műszaki hiba okozta a balesetet.
Virágh Zoltán, a honvédelmi tárca harcjármű-technikai cége, a HM Currus Zrt. műszaki igazgatója ezt megerősítette. Mint közölte, a mostoha útviszonyok egy ilyen termetes gumiabroncson is okozhatnak súlyos sérüléseket. Ezen szerinte nem segít az sem, hogy ezeken az eszközökön központi abroncstöltő berendezés működik, ami a gumisérülések hatásait enyhíti. Az MRAP nem rendelkezik tömlő nélküli abronccsal, ha a gumija szétnyílik, előfordulhat a durrdefekt is, akár egy teherautónál.
A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka meghalt. Dálnoki Andrástól katonai tiszteletadás mellett, családtagok, rokonok, katonatársak és barátok jelenlétében vettek végső búcsút tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmegygyesen. A 27 éves katonát több százan kísérték el utolsó útjára a község temetőjében. Nemzeti lobogóval letakart koporsójánál lerótta kegyeletét Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Fülöp István, a térség fideszes országgyűlési képviselője is. Dálnoki Andrást Nyírmeggyes díszpolgárává avatta a község önkormányzata.
Az Afganisztánban felborult gépjármű sofőrje életveszélyes, egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk pedig könynyebb sérüléseket szenvedett. Valamennyiüket hazaszállították, a két könnyű sérült már elhagyhatta a kórházat. A konvojbaleset legsúlyosabb sérültjét a honvédkórház intenzív osztályon kezelik, a másik sérült hétfőn sikeres gerincstabilizáló műtéten esett át. A HM közleménye szerint a súlyosabb sérült állapota stabil, tudati funkciói javulást mutatnak, a másik – többszörös csonttörést szenvedett – katona műtétje után megkezdték korai rehabilitációját.
Az amerikai szárazföldi haderő európai parancsnoka levélben fejezte ki együttérzését az Afganisztánban meghalt magyar katonák családjainak. Mark Hertling tábornok az MTI-nek tegnap adott budapesti interjújában azt is elmondta, hogy a magyar hadsereg egységei jelentős szerepet vállalnak NATO-küldetésekben. Az altábornagy azt mondta: a közlekedési balesetben elhunyt két katona esete azt mutatja, mekkora áldozatot hoz a magyar nemzet azért, hogy segítsen egy másik nemzetnek szabadsága kivívásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.