Egy világhírű független szellem

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esszéista, zongoraművész, zenekarvezető és zeneszerző. Gyakorló orvos. Istenkereső, muzsikájában, írásaiban is a világ megértésén fáradozó. Művészetével példázta, miként képes egy ember teljesen átadni magát a zenének, pózok nélkül, zsigerből. Megmaradt megalkuvás nélküli, autonóm művésznek. Bár a világ vezető jazzistái a nyolcvanas évektől egymásnak adták a kilincset, hogy vele muzsikálhassanak, a rendszerváltás előtt a tiltott, majd a tűrt kategóriába sorolták. Jóllehet iskolát teremtett, világhírnévre tett szert. Később egyszerre volt a magyar zenei élet kívülállója és egyik központi alakja. Életének 72. évében, péntek éjjel elhunyt Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész.
Nemcsak a magyar free jazz megteremtője volt, élen járt abban is, hogy improvizatív zenéje a magyar népzenei gyökerekből táplálkozzon, ami a hatvanas–hetvenes években, amikor az amerikai mainstream követése volt itthon az egyetlen elfogadott út, még elutasítást kapott. A San Sebastian-i nemzetközi jazzfesztivál nagydíját 1972-ben nyerte el, s bár továbbra is a periférián tartotta volna a kultúrpolitika, egyre többen ismerhették meg művészetét. Önálló lemezeket jelentetett meg, 1975 és 1988 között a Kassák Klubban a Kortárs Zenei Műhely vezetőjeként, 1983-tól a Magyar Királyi Udvari Zenekar megalakításával, majd 1988-tól a Szabad Zene Nyilvánossága klub életre hívásával olyan koncerteket adott, hogy rajongói Bartókhoz kezdték mérni.
Írt balettet, táncoperát, vokális műveket, szólózongora- és kamaradarabokat, az 1956-os forradalom előtt több művel is tisztelgett még a rendszerváltás előtt. Idén márciusban tüntették ki Kossuth-díjjal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.