Erdogan győzelemre ítélve

Bár a nyugati sajtó egy része nyíltan a Köztársasági Néppárt (CHP) támogatására buzdít Törökországban, jelenleg inkább az a kérdés, hogy a 2002 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megszerzi-e a szavazatok kétharmadát, vagy sem.

2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lecsap a Pöröly. Újabb három katonai vezetőt tartóztattak le tegnap Törökországban a Pöröly-összeesküvésben való részvétel gyanújával. A rendőrség állítólag Hakan Büyük nyugalmazott ezredes házában talált olyan dokumentumokat, amelyek a tervekkel állnak összefüggésben, így már 15 katonai vezetőt gyanítanak a puccskísérlettel. A Pöröly a hatóságok szerint 2003 óta folyó összeesküvés, amelynek célja a kormány megbuktatása erőszakos úton, ehhez pedig a hadsereget használták volna fel.


Recep Tayyip Erdogan kormányfő egy CHP-poszteren szultánként jelenik meg, felette a nagy hatású mozlim hitszónok, Fethullah Gülen. A szultán-miniszterelnök egy vonatot vezet, amely tele van AKP-szavazókkal, és együtt egy szakadék felé rohannak. A legerősebb ellenzéki párt most épp tagadja, hogy ezt a plakátot ő rendelte volna meg, hiszen Törökországban csak óvatosan bírálják a kormánypártot, amely – hacsak nem történik égszakadás-földindulás – vasárnap is megszerzi a többséget a Nemzetgyűlésben, és a kétharmados győzelem sem tűnik lehetetlennek. Talán épp ezért látványos a nyugati sajtó cikkezése. Az Economist brit gazdasági lap határozottan a CHP támogatására szólította fel a törököket, mondván, most erős ellenzékre van szüksége Törökországnak, és nem a kormány további erősödésére. Ezt a véleményt tükrözték a Financial Times, az Observer, a Time, a New York Times és a Wall Street Journal cikkei is.
A kampány Törökországban igen zajosra sikerült. A leghatározottabb talán Erdogan volt, aki kijelentette, ha az AKP lett volna kormányon 1999-ben, mikor elfogták a betiltott Kurd Munkáspárt vezetőjét, Abdullah Öcalant azonnal felakasztották volna. Szavaival az akkor a kormányzó koalícióban részt vevő Nemzeti Mozgalom Pártját (MHP) célozta meg, amely szerinte politikai érdekeit követve nem ragaszkodott Öcalan kivégzéséhez, hanem elfogadta az életfogytiglani börtönbüntetést. Az MHP-re rájár a rúd, a kampányidőszakban rövid idő alatt nyolc vezetője is lemondott egy ismeretlenek által internetre feltett videó miatt, amelyen állítólag az érintett politikusok látszanak. Az ügy súlyosan érintette a radikális pártot, jelenleg épp a bejutási határ közelében mérik a közvélemény-kutatók.
Törökországban tízszázalékos a parlamentbe jutási küszöb, amelyet két párt, az AKP és a CHP könnyen meg fog ugrani, az MHP pedig talán. A legutolsó, június elsején kiadott felmérés szerint a kormányzó párt 49,8 százalékot szerez, a köztársaságiak 27,6-et, a nacionalisták 11,1-et, míg a kurdok pártja, a Béke és Demokrácia Párt (BDP) mindössze 5,4-et. Ha valóban ezek az eredmények születnek, akkor Erdogan pártja nem szerez kétharmadot, ha viszont az MHP mégsem jut be, az áhított többség meglesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.