Erős kisközösségeket!

Bodacz Péter
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel hazánk gazdasági szempontból kiszolgáltatott helyzetben van, ezért különösen fontos a helyi gazdasági kezdeményezések élénkítése. Az önfenntartás fontosságát a vidéki közösségek és a fiatal vállalkozók is kezdik felismerni, ám egyelőre sok a hiányosság – röviden így foglalhatók össze a Pro Régió Ügynökség által szervezett tegnapi, helyi gazdaságfejlesztésről szóló konferencia tanulságai. Bod Péter Ákos közgazdász nyitóelőadásában hazánk sajátos helyzetéről és adottságairól beszélt. – Jelenleg a túlméretezett állami bürokrácia, valamint az eladósodottság jelenti a legnagyobb visszahúzó erőt, ám a kormányzati célok bizakodásra adnak okot. Csakúgy, mint a közlekedési és távközlési infrastruktúra terén elért komoly fejlettségünk. Ez, valamint az alacsony órabérek jelenthetik a legfőbb vonzerőt – emelte ki a szakember.
Rechnitter János, a Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Szavai szerint minden háztartás egyben gazdasági egység is, az ezeken nyugvó kisközösségek pedig rendkívül fontos termelési erőt hordoznak magukban. Szólt arról is, hogy jelenleg dolgoznak a regionális gazdasági-közösségi tőke feltérképezésén, amely alapján konkrét stratégiát lehet kidolgozni.
A helyi pénznek is nevezett utalványokról szóló beszélgetés két főszereplője Perkovátz Tamás, a soproni kékfrankot kibocsátó Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet elnöke és a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi igazgatója volt. Bartha Lajos hangsúlyozta: nincs olyan kimutatás, amely a helyi pénz gazdaságélénkítő hatását igazolná. A szakember szerint fontos, hogy a fogyasztók felismerjék a helyi termékek jelentőségét, ám ehhez nem szükséges helyi fizetőeszköz. – Nem akarjuk betiltatni a pénzszerű utalványokat. Az európai trend ugyanakkor az, hogy egy közös valuta, az euró felé törekedünk, a kezdeményezés pedig ezzel ellentétes – fogalmazott Bartha. Perkovátz ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy nem a nemzeti fizetőeszköz ellen, hanem amellett kívánnak működni, a rendszer pedig igenis lendít a helyi gazdaságon, ráadásul kevésbé kockázatos, mint a külföldi kézben lévő kafetériautalványok rendszere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.