Fenyegetőzés a Felvidéken

Kitelepítéssel és állampolgárságuk elvesztésével is riogatják a magyarokat a népszámlálás idején, legalábbis erről számol be a pozsonyi Új Szó érsekújvári munkatársa.

Neszméri Sándor
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltás cigányoknak? Kitiltanák a kocsmákból a problémás romákat a szlovákiai Deákin, ahol a helyzet egyre feszültebb, miután az egyik vendéglátóhelyen egy 68 éves férfira öten támadtak rá, és összeverték. A rendőri akció közben pedig egy mindössze 15 éves fiú fegyvert fogott a kiérkező járőrökre, ezért a különleges egységek tagjait kellett kihívni az indulatok lecsillapítására. A helyi képviselők összegyűjtöttek egy listát azokról a romákról, akiket kitiltanának a helyi kocsmákból, ám a polgármester, Hajdú László nem írta alá a határozatot, elmondása szerint ezzel emberi jogokat sértene. (MN)


Az idős magyar embereket a hír szerint egy kopaszra nyírt férfi látogatja és mondja el nekik, hogy amennyiben a népszámlálás során magyarnak vallják magukat, kitelepítik őket, egy másik férfi pedig a városkában magyarul beszélő embereket figyelmeztette arra, „ne csodálkozzanak, ha elvesztik állampolgárságukat”. A napilap szerint ennek következtében több idős ember a kérdőívben csak magyar anyanyelvét merte vállalni, de szlovák nemzetiséget írt be.
A szlovákiai népszámlálás – amely június 6-ig tart és a május 21-én éjfélkor érvényes valóságot kell tartalmaznia – azonban nem az újvári „incidens” miatt vált ki kérdőjeleket a szakemberek körében és okoz feszültséget a polgárok között, hanem azért, mert a Szlovák Statisztikai Hivatal és a Szlovák Adatvédelmi Hivatal között éles vita alakult ki arról, névtelen-e az emberek és háztartásuk állapotának összeírása. Míg a statisztikai hivatal a „teljes anonimitásról” biztosítja a polgárokat, az adatvédelmi szakemberek azt állítják, a kérdőívekhez kiosztott vonalkódok, amelyeket a polgárok ragasztanak a kitöltött dokumentumra, „névre szólóak”, azaz „beazonosíthatók a kitöltött kérdőívek, s az adatokkal vissza lehet élni”. A vitát a főügyészség próbálta meg lezárni, amely igazolta a statisztikai hivatal állítását, amely szerint a vonalkódokat önállóan dolgozzák fel, s csak arra szolgál, hogy ellenőrizhető legyen, részt vett-e mindenki a népszámláláson, a kérdőívek tartalmát pedig ettől függetlenül értékelik ki, az embereket azonban nem sikerült meggyőzni. A kialakult helyzet miatt Ludmila Benkovicová, a statisztikai hivatal elnöke nem tartja kizártnak, hogy a népszámlálás nem lesz érvényes, meghiúsításával már most az adatvédelmi hivatalt vádolja. A politikusok többsége is a statisztikai hivatal mellé állt és a népszámláláson való részvételre biztatja az embereket, a Magyar Koalíció Pártja és a Most – Híd vegyes párt pedig arra is – az érsekújvári riogatást minden jogalap nélkülinek minősítve –, hogy a kisebbségek bátran vállalják nemzetiségüket, nyugodtan vallják magukat magyarnak. A biztatásra szükség is van, mert az elektronikus úton leadott mintegy százezer kérdőív – a leadás határideje május 29-én járt le – arra utal, a magyarok nem éltek jogaikkal, hiszen mindössze egyszázaléknyian töltötték ki a dokumentumot anyanyelvükön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.