Hazatartó offshore-vagyonok

Bankoknál, adószakembereknél érdeklődnek azok az üzletemberek, akik kihasználnák a tavaly elfogadott offshore-amnesztiáról szóló szabályt. Eközben a bankszövetség a kormányzattal egyeztet a paszszusokról.

Jakubász Tamás
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte biztosra vehető, hogy nem fullad teljes érdektelenségbe az a tavaly decemberben életbe lépett jogszabály, amely idén kedvezményes közteherrel és amnesztiával csábítaná haza a magyar üzletemberek offshore cégekben tartott vagyonát. Lapunkat több helyről úgy tájékoztatták, hogy számos vállalkozó kérdezősködik a lehetőségről. A KPMG adótanácsadó cég igazgatója kérdésünkre például azt közölte, hogy az utóbbi hetekben több külföldi céggel, vagyonnal rendelkező polgár kereste meg, azt tudakolva: mi a pontos menete az offshore pénzek hazautalásának.
– Az érdeklődő ügyfelek közül többen már eldöntötték, hogy visszahozzák vagyonukat, most ennek részleteit igyekeznek tisztázni – mondta Nink Gabriella. A szakember közölte, hogy a pénz hazahozatalának szándékát legtöbben a társasági adó tavalyi és a személyi jövedelemadó idei csökkentésével magyarázzák, korábban ugyanis éppen a magas közterhek miatt hagyták el az országot. Nink Gabriella gyorsan hozzátette: az érdeklődők száma közelebb van a tízhez, mint a százhoz, ám tény, hogy míg korábban a magyar vállalkozók a külföldre településhez kértek segítséget, addig napjainkban egyre többen szeretnének visszaköltözni. A szakember szerint a hazakívánkozó offshore-üzletemberek többsége ősszel jelentkezhet a külföldről érkező pénzek fogadására kijelölt bankok valamelyikénél.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) februárban nevezte meg azt a tíz bankot, amely részt vehet az offshore-vagyonok hazahozatalában. Az amnesztiáról szóló törvény ezekre az intézményekre több feladatot is ró. A bankoknak elsőként ellenőrizniük kell, hogy a vagyonát visszahozni akaró magánszemély megfelel-e a jogszabályi feltételeknek. Ha igen, a pénzintézet levonja a hazautalt összegből a tízszázalékos adót, s a summát névtelenül továbbítja az adóhatóságnak. Ezután a bank igazolást állít ki a tranzakcióról, mely dokumentumra akkor lehet szükség, ha az adóhivatal – más okból – vizsgálatot kezdeményez a pénzét hazahozó személynél. Az érintett ekkor felmutatja az igazolást, s a hatóság nem vizsgálhatja az iraton feltüntetett összeg eredetét, valamint nem állapíthat meg amiatt joghátrányt. Az amnesztia értelmében adó- és illetékfizetéssel, valamint számvitellel kapcsolatos büntetőeljárás sem indulhat.
A PSZÁF adatai szerint két pénzintézet már fogadja az üzletembereket. Az OTP március 16-a óta nyújt segítséget az offshore- pénzek hazahozatalában, a Raiffeisen május közepén indította el szolgáltatását. Utóbbi banknál kérdésünkre azt mondták, hogy május végéig nem hozta haza senki a pénzét, igaz, az utóbbi időben néhány ügyfél már érdeklődött a lehetőség iránt. A Raiffeisen várakozásai szerint korlátozott számban jelentkeznek majd a banknál a külföldi vagyonnal rendelkező polgárok. Ezzel szemben az MKB azt közölte: nagy érdeklődés övezi az amnesztiaszabályt. A pénzintézet – amely hamarosan az offshore-üzletemberek előtt is kinyitja kapuit – úgy véli: az év második felében indulnak meg az utalások. Több pénzintézet – az MKB, az UniCredit, a K&H és a Budapest Bank – eddig azért nem indította el az offshore-pénzek hazahozatalát segítő szolgáltatását, mert adózási, nyilvántartási kérdéseket kívánt tisztázni. A problémák rendezéséért a bankszövetség kezdett tárgyalásokba a nemzetgazdasági tárcával és az adóhivatallal. A bankszövetség szakértője, Batka Anna közölte: a pénzintézetek és a kormányzat közötti egyeztetéseken a jogszabály végrehajtásának gyakorlati kérdéseit igyekeztek tisztázni, s azt, hogy az amnesztiáról szóló passzusok miként viszonyulnak a pénzmosási és az adózási rendelkezésekhez. A szakértő reményei szerint hamarosan megszületnek az írásos állásfoglalások, s a pénzintézetek fogadhatják az offshore-pénzüket hazahozni kívánó ügyfeleket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.