Hoffmann felajánlotta lemondását

Levélben ajánlotta fel Orbán Viktor miniszterelnöknek lemondását Hoffmann Rózsa. Úgy tudjuk, az oktatási államtitkár azért jutott erre a döntésre, mert nem érez kellő támogatottságot maga mögött a Fideszen belül. Informátoraink szerint az államtitkár valójában nem akarja elhagyni a székét. Abban bízik, hogy a kormányfő kiáll mellette.

2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek írt levelében Hoffmann Rózsa, de választ még nem kapott – erősítette meg az Index információját lapunknak az oktatási államtitkárság, ám bővebb tájékoztatást az okokról egyelőre nem kívántak adni. Úgy tudjuk, az államtitkár nem kért személyes „kihallgatást” a kormányfőtől. Orbán Viktoron múlik, hogy döntését mikor és milyen formában közli vele. Hoffmann Rózsa megkeresésünkre csupán annyit mondott, addig nem kíván nyilatkozni döntésének okairól, amíg Orbán Viktorral nem beszélt a jövőről. Arra, hogy erre mikor kerül sor, az államtitkár azt mondta, ez a miniszterelnöktől függ.
A kormányfő szóvivője tegnap újságírók előtt határozottan közölte: az oktatási államtitkárt Hoffmann Rózsának hívják, és így fog ez maradni még hosszú időn keresztül.
*
Szijjártó Péter hozzátette, az oktatási államtitkár Orbán Viktor kormányfő egyik legközvetlenebb munkatársa. Mint mondta, ma, Magyarország megújítása során az egyik stratégiai fontosságú terület a közoktatási és a felsőoktatási rendszer átszervezése. Ezt a munkát végzi jelenleg Hoffmann Rózsa, és ezt fogja végezni a jövőben is – jelentette ki.
Több forrásból is úgy értesültünk, hogy az államtitkár körülbelül egy hete küldte el levelét a miniszterelnöknek, amelyben részletesen megindokolta döntését. A levél elküldése előtt egyeztetett felettesével, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel. Úgy tudjuk: az indokok között szerepel többek között, hogy a Fidesz etikai bizottsága nem marasztalta el Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét amiatt, hogy több alkalommal nyíltan kifogásolta a kormányzati oktatáspolitika bizonyos pontjait. Pokorni ellen ezért Hoffmann maga kezdeményezett eljárást, de a testület úgy találta, hogy a fideszes oktatáspolitikus nem lépte túl a szakmai vita kereteit. Többek szerint az államtitkár alapvetően úgy érzékeli, hogy a Fidesz-frakció nem áll egységesen mögötte, erre utalt például, amikor tavaly év végén a kétszintű érettségi mielőbbi kötelezővé tétele ügyében a Fidesz megszavazta Pokorni ezzel kapcsolatos törvénymódosító javaslatát annak ellenére, hogy azt az államtitkár nem támogatta. Pokornin kívül Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője is több alkalommal „üzent” az államtitkárnak, például amikor ötletbörzének nevezte a kiszivárgott felsőoktatási intézményi integrációs terveket, vagy amikor az etikai eljárás kapcsán egyértelműen kiállt Pokorni mellett azzal a nyilatkozatával, amely szerint a vitákat nem elfojtani, hanem lefolytatni kell.
Valamennyi informátorunk szerint ugyanakkor Hoffmann Rózsa célja a valóságban a lemondás felajánlásával nem a távozás, hanem pozíciója megerősítése. Egyesek szerint Hoffmann Réthelyi Miklóst „másolja”, aki hasonló helyzetből pozitívan jött ki. Úgy tudjuk: az államtitkár abban bízik, ha Orbán Viktor nem fogadja el a lemondást, akkor pozíciója erősödik, a kormánypártokon belüli ellenlábasai pedig gyengülnek. Abban valamennyi forrásunk egyetértett, hogy Hoffmann veszélyes vizekre evezett, Orbán Viktor ugyanis nem kedveli, ha valamelyik vezető politikus nem maga oldja meg a problémáit, hanem tőle várja a döntést, ráadásul őt nyilvánosan döntési kényszerbe sodorja.
Lapunk megkereste az ügyben Pokorni Zoltánt is, ám a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke nem kívánta kommentálni az ellene etikai eljárást kezdeményező oktatási államtitkár döntését. Arra a kérdésre, mit tenne, ha a miniszterelnök felkérné Hoffmann Rózsa posztjára, csak annyit mondott: továbbra sem akar sem oktatási államtitkár, sem miniszter lenni.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI-nek kijelentette: Hoffmann Rózsa nyugodt körülmények között, szakmai munkát szeretett volna végezni, de ehelyett folyamatos, szervezett és nemtelen támadások ellen kellett védekeznie. Hozzátette: az államtitkárt a végletekig támogatják, a döntését azonban ebben az esetben nem. Abban reménykednek, hogy a miniszterelnök nem fogadja el a lemondást. Harrach szerint ugyanakkor koalíciós feszültség ettől sem lesz, és reményeik szerint ezután sem lesz a Fidesz és a KDNP között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.