Jemen a káosz szélén

Minden ígérete ellenére Ali Abdullah Száleh jemeni elnök mégsem írta alá a lemondásáról szóló dokumentumot. A jemeni fővárosban pattanásig feszült a hangulat, az elnök hívei fegyveresen járőröznek, az ellenzék pedig hatalmas tömegtüntetést szervezett.

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimenekítették este az Egyesült Arab Emírségek szanaai nagykövetségéről az amerikai nagykövetet és a perzsa-öbölbeli közvetítőt, s átvitték őket az elnöki palotába, ahol a jelenlétükben Ali Abdullah Száleh pártjának vezetői aláírták a megállapodást az elnök harminc napon belüli lemondásáról. Száleh nem írta alá a megállapodást.
Előzőleg az elnök felfegyverkezett hívei eltorlaszolták a jemeni főváros főbb útjait, majd körülvették az Egyesült Arab Emírségek nagykövetségét, ahol a diplomaták várták az elnök beleegyezését. A békés átmenetet biztosító, az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) által szerkesztett iratot az ellenzék már szombaton aláírta, az elnök azonban csak tegnapra ígérte a saját kézjegyét. Vasárnapra az elnökre nyomást gyakorlók megsokasodtak. Az eddig magára hagyott jemeni ellenzék oldalára állt a GCC, az EU és Amerika is.
Száleh még szombaton is arra figyelmeztetett, ha ő lemond, az ország az al-Kaida terrorhálózat kezére jut. „Az egész felvetés nyilvánvalóan puccsista jellegű, de el fogjuk fogadni az anyaföld érdekében” – szúrt egy nagyot a béketerv kidolgozóiba a leköszönő elnök, hozzátéve, a kormányellenes tüntetőket nyilvánvalóan azokból az országokból szervezték és pénzelték, amelyek most a békeszerződést megszövegezték. Tegnap délután azonban Szoltán al-Barakáni, a kormányzó párt főtitkárhelyettese azt mondta, Száleh addig nem írja alá a dokumentumot, amíg meg nem határozzák annak „végrehajtási mechanizmusát”. Az Egyesült Államok délután azt jelentette, hogy Gerald Feierstein amerikai nagykövet az elnök hívei miatt nem tudta elhagyni a nagykövetség épületét. Washington kényes helyzetben van, hiszen Száleh az egyik legfőbb szövetségese a terrorizmus elleni harcban.
Lelőttek egy tüntetőt, egy másikat pedig lőfegyverrel megsebesítettek a szanaai repülőtérre vezető úton, amelyet eltorlaszoltak az államfő hívei, miközben a fővárosban az elnök távozását követelő ellenzéki mozgalom januári kezdete óta a legnagyobb, mintegy másfél milliós tiltakozó gyűlés zajlott. A két eltalált férfi is oda tartott tüntetők csoportjával egy közeli faluból. Tavakkol Karman, a tüntetők egyik vezetője leszögezte, szerinte az elnök nem fogja aláírni a dokumentumot, de mindenképp vége van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.