Kamion rohant a cseh turistabuszba

Szlovák teherautó ütközött frontálisan egy cseh turistákat szállító autóbusszal tegnap hajnalban Hegyeshalom mellett, az M15-ös autóúton; ketten meghaltak, ötvenegyen megsérültek, huszonketten közülük súlyosan, egy ember állapota életveszélyes. A rendkívüli körülmények miatt huszonhárom embert autóbusszal szállítottak a tatabányai kórházba. A könnyebb sérülteket tegnap délután pótbusszal hazavitték Csehországba.

2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos tömegbalesetet okozott egy szlovák rendszámú teherautó tegnap hajnalban az M15-ös autóúton Hegyeshalom közelében. A befőttesüveg-tetőket szállító nyerges vontató eddig ismeretlen okból az oldalával súrolt egy szemből érkező, burgonyával megrakott, lengyel pótkocsis teherautót. A szlovák jármű még három-négyszáz méteren keresztül sodródott, felszakadt ponyvája alól potyogtak a fémtetők, majd a szemközti sávba áttérve frontálisan ütközött a Hajdúszoboszlóról hazafelé tartó, idős cseh turistákat szállító autóbusszal – tájékoztatta lapunkat Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ütközés után a szlovák kamion a szalagkorlátnak csapódott, motortere kigyulladt, a lángok a fülkére is átterjedtek. Vezetője a helyszínen életét vesztette, és meghalt az autóbusz elöl ülő váltósofőrje is.
A baleset helyszínére elsőként egy magyar házaspár érkezett, ők riasztották a rendőrséget, poroltóval próbálták elfojtani a tüzet, és menteni kezdték a sérülteket az autóbuszból, több arra autózó csatlakozott hozzájuk. Az ütközésben az autóbusz szinte valamennyi ülése kiszakadt, a buszvezetőt és a két elhunytat a tűzoltók – huszonketten érkeztek a balesethez – vágták ki a roncsok közül.
A helyszínre Győrből, Mosonmagyaróvárról, Kapuvárról, Pannonhalmáról, Tétről, Komáromból és Kisbérről küldtek mentőket, akik osztályozták és ellátták a túlélőket. Sok volt a sérült, ezért a katasztrófavédelem a Kisalföld Volántól kért autóbuszt, azzal szállították őket a tatabányai kórházba – közölte lapunkkal Bogdány Balázs, a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei ügyeletének vezetője. Huszonhárman kerültek a Szent Borbála Kórházba, tizenhárman könnyű, tízen súlyos, főként csonttöréses sérülésekkel – közölte a távirati irodával Fain András, az intézmény orvos igazgatója. Nyolc embert ugyanekkor a mosonmagyaróvári Karolina-kórházba vittek a mentők, közöttük négyet súlyos sérülésekkel, egyiküket – akinek a medencecsontja tört el – Győrbe szállították tovább – nyilatkozta Vermes Tamás kórházigazgató.
A legsúlyosabb eseteket a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolják. Tamás László János főigazgató főorvos lapunknak elmondta: húszan kerültek hozzájuk, nyolcan súlyos, egy ember életveszélyes állapotban, főként comb, medence lábszár és térd környéki, illetve egyikük arckoponya-sérülésekkel. Többeket délutánig már megműtöttek, de volt, aki még a sorára várt, és van olyan is, akit csak ma operálnak. A legsúlyosabb, életveszélyes sérült állapotát sorozatos műtétekkel stabilizálták. Az igazgató beszámolója szerint a baleset hírére behívták kollégáikat, a műtők teljes kapacitással működtek, a traumatológusok folyamatosan dolgoztak.
A kirándulást szervező cseh utazási iroda pótbuszt küldött a könnyebben sérültekért. A jármű kora délután Tatabányáról, majd Győrből és Mosonmagyaróvárról gyűjtötte össze azokat, akiknek az állapota megengedte, hogy utazzanak, a társaságnak körülbelül a fele indult haza – tájékoztatta lapunkat a Cseh Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársa. Ladislav Lukacs konzul eközben meglátogatta a sérülteket, segített személyes ügyeik intézésében, a vele lévő tolmács pedig közreműködött a rendőrségi meghallgatásokban is.
A baleset helyszínén a szétszóródott csomagokat rendőrök gyűjtötték össze, majd vitték a lébényi autópálya-rendőrségre. A tűzoltók több száz méteres körzetben gépi, de többnyire kézi erővel takarították el a tragédia nyomait, délután négy órára mindkét sávban helyreállt a közlekedés. A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett közúti baleset miatt szakértők bevonásával nyomoz.
Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb buszbalesete 2002 júliusában Balatonszentgyörgynél történt, amikor a holládi körforgalomban az útpadkának hajtott és felborult egy lengyel turistabusz, akkor húsz ember meghalt. Egy évvel később, 2003 májusában Balatonszabadi-Sóstónál egy német autóbusz a fénysorompó tiltó jelzése ellenére a sínekre hajtott, s összeütközött egy gyorsvonattal, akkor 33-an vesztették életüket – emlékeztetett a távirati iroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.