Ketten – vízparton

Fehér Béla
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó napot, van kapás?
– Hajjaj! Úgy harapnak, mint kacsa a nokedlit. Csak nem az én csalimra! De arra ne is harapjanak, az anyjuk ezüstpikkelyes istenit!
– Csukára megy? Vagy keszegre?
– Főleg pénzre.
– Nem úgy értem. Milyen halat akar fogni?
– Semmilyet. Undorodom a halaktól. Egyik büdösebb, mint a másik. A szálkától is félek. Egyszer azt álmodtam, hogy szálka akad a torkomon, és megfulladok. A fejem beletoccsant a gulyáslevesbe.
– Miféle gulyáslevesbe? Abban nincs is szálka.
– Nincs, de akkor is így álmodtam! Azóta a gulyáslevest se eszem meg. Maga mire megy? Pontyra?
– Mire megyek? Tönkre. Bedőlt a vállalkozásom. Bánatomban a zsinórt áztatom. Nézem a vizet, zsibbadok, elfelejtem, mekkora balek vagyok. Megnyugtat a természet, szeretem a csendet.
– Ki nem szereti. Egyedül a madarak idegesítenek. A hajamat tépem tőlük. A varjakkal nincs bajom, de a többi szétfütyörészi a fejemet! A rigók a legaljasabbak. Milyen vállalkozása volt?
– Kútfúrással foglalkoztam, de abból csak éhen halni lehet. Manapság már senki nem veteményez, nincs mit locsolni, nem kell kút. A madaraknál csak a fácán rosszabb. Én egyszer elkaptam egy nyomorult fácánt. Követ kötöttem a lábára és élve a tóba dobtam.
– Jól tette! Kushadnak a magas fűben, és hátba rikácsolják az embert. Egyébként én se veteményezek. Tavaly még palántáztam paprikát, paradicsomot, de még a leveleit is lelopták. Képzelje, három év alatt hat biciklim tűnt el, az egyiken pumpa is volt.
– Nekem a motoromat vitték el a kocsma elől. De az semmi. Múlt héten kiraktam az ágyneműt az udvarra, hogy szellőzzön. Lepiszkították a galambok. Csupa lila folt. Érik a faeper.
– Mérgezni kell őket.
– Mit gondol, mit csinálok? Egérmérget szórok nekik.
– Szeretik?
– Imádják. Csipegetik, aztán felfordulnak. Van, amelyik még el tud repülni, de aztán lezuhan.
– Az jó. Észrevette, hogy a halak is hangosak? Csobognak, hancúroznak, kiugrálnak a vízből.
– Á, megbolondult a természet. Idegbeteggé tették!
– Ahogy mondja. Előbb-utóbb az emberiség is idegbeteggé válik. A legjobb úton van. Milyen csalit használ?
– Semmilyet. Lógatom az üres horgot, és kész. Korábban ott feljebb, a kanyarban pecáztam, de megőrjített a fűzfa. Elég neki egy kis szél, úgy zúg, mint egy leszálló repülőgép. Ki kéne vágni. Maga is üres horoggal dolgozik?
– Az üres horognak nincs értelme. Legyen azért rajta valami. Rátűzök egy zoknit.
– Zoknit? Miféle zoknit?
– Piros férfizoknit. Megveszem a legolcsóbbat, műszálas vacak, öt pár ezer forint. Sokáig eltart. Néha leakad, elviszi a víz, akkor horogra tűzök egy másikat.
– Harapnak rá?
– Szerencsére nem. De ki akar halat fogni? Maga akar?
– Úgy nézek ki? Haragudna, ha kérnék egy zoknit? Szívesen kipróbálnám.
– Tessék, válasszon. Aztán kiülünk a stégre.
– Deszkastégre nem megyek. Recseg.
– Csak hullámzáskor recseg. Jöjjön nyugodtan. Onnan messzire lehet dobni!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.