Ki védi meg a bírókat?

A Magyar Bírói Egyesület hétfőn dönt arról, hogy testületileg megvédi-e a szakmát, a Legfelsőbb Bíróság viszont továbbra is hallgat erről. A kérdés azért merült fel, mert az ügyvédi kamara elnöke és balliberális politikusok napok óta támadják a nyilvánosság előtt a bíróságokat, a bírói szervezetek azonban a mai napig némán tűrték, hogy kikezdjék azokat.

Munkatársunktól
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi az oka annak, hogy bár az érintett ügyvédi lobbi tagjai és a balliberális politikusok a nyilvánosság előtt kikezdték a bíróságok függetlenségét, a Legfelsőbb Bíróság és a Magyar Bírói Egyesület elnöke nem emeli föl szavát és nem védi meg őket? Elképzelhetőnek tartja-e, illetve van-e olyan tapasztalata, hogy a bíróságok függetlensége csak akkor áll, ha a hatáskörükhöz tartozó területen elkövetett bűncselekményekben hoznak ítéletet, ha viszont más ügyekkel foglalkoznak, akkor elvesztik függetlenségüket? Ezeket a kérdéseket juttattuk el a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) és a bírák szakmai egyesületéhez, mivel vezetőik a mai napig nem szólaltak meg sem a bírák mellett, sem ellenükben.
Mivel Baka András elérhetetlen volt, kérdéseinkre Szűcs Péter, az LB szóvivője nem válaszolt. Azzal tért ki előlük, hogy a Fidesz törvényjavaslatáról az LB a jövő héten hozza nyilvánosságra álláspontját, pedig erről nem is kérdeztük.
A Magyar Bírói Egyesület hétfőn délután elnökségi ülésén tárgyal azokról a bíróságokat támadó nyilatkozatokról, amelyek a törvénymódosítás kapcsán elhangzottak – árulta el viszont Makai Lajos elnök, aki a Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője. Szerinte igenis sértheti a bírói függetlenséget, ha valaki azt feltételezi, hogy a bíróság elfogultan ítélkezik majd a kiemelt ügyekben. Mint mondta: nem tapasztalt politikai elfogultságot, és ilyen nem is feltételezhető, hiszen közömbös, hogy egy adott ügyben a Pécsi vagy a Fővárosi Főügyészség nyújtja be a vádiratot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.