Megrendüléssel fogadta a hírt a magyar politika

A miniszterelnök mellett számos közéleti személyiség, pártok és mozgalmak képviselői is részvétüket nyilvánították Mádl Ferenc családjának tegnap, méltatva az elhunyt volt államfő érdemeit.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében! – írta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálának hírére Orbán Viktor vasárnap. A miniszterelnök a Facebookon tett közzé bejegyzést egy órával azután, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte: elhunyt a volt államfő. Göncz Árpád volt köztársasági elnök mélyen megrendült Mádl Ferenc váratlan halála miatt – közölte titkárságvezetője. Gulyás András úgy fogalmazott: Göncz Árpád nagyra értékelte Mádl Ferenc elnöki tevékenységét, tudományos munkásságát, megnyerő, közvetlen személyiségét. – Mádl Ferenc sokat tett azért, hogy a Magyar Köztársaságnak barátai legyenek az egész világon – tolmácsolta Göncz szavait a titkárságvezető. Mélységes fájdalommal és tisztelettel emlékezett Sólyom László volt államfő is. Azt írta, Mádl Ferenc tudósként és emberként is példát mutatott, annak idején neki és sok fiatal jogtudósnak segített.
– Mádl Ferenc életét és munkáját méltatta a Fidesz is, részvétüket fejezve ki a korábbi államfő családjának és hozzátartozóinak. – Fájdalmukban és gyászukban osztozunk, hiszen Mádl Ferenc élete és munkája, a nemzetért és az országért tett szolgálata példa volt mindannyiunk számára – írták.
A KDNP elnöke, Semjén Zsolt az MTI-nek azt mondta, Mádl Ferenc szerény, szeretetre méltó személyiségét az egész nemzet tisztelte. – Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját – fogalmazott.
– Őszinte részvétünket és mély fájdalmunkat szeretnénk kifejezni Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíre hallatán – írta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közleményében, hozzátéve: elismert jogtudós, népszerű egyetemi tanár, nagy tudású és megbecsült tagja a Magyar Tudományos Akadémiának – és még hosszasan sorolhatnánk, amikor Mádl Ferenc szakmai pályáját értékeljük. Mesterházy szerint személyében egy olyan köztársasági elnököt tisztelhettünk, aki mindig az egész magyar nemzet érdekeit szem előtt tartva képviselte hazánkat, de nemcsak külföldön, hanem a magyarországi politikai életben is. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint Mádl Ferenc tudós emberként, miniszterként és köztársasági elnökként is hazáját szolgálta, távozása súlyos veszteség a magyar demokrácia számára.
Részvétét fejezte ki a Jobbik is. Vona Gábor, a párt elnöke közleményében azt írta: „Mádl Ferenc a nemzetközi magánjog professzoraként, majd az első szabadon választott kormány tagjaként elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjában. Az Antall-, majd a Boross-kormány kultuszminisztereként a kultúrharcos hangulat enyhítésére törekedett. A III. Köztársaság második elnökeként – saját meggyőződéséből fakadóan – következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat az őt elnöki székbe segítő parlamenti többséggel szemben is.”
– Mádl Ferenc államfőként következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat, kormánytagként és jogászként pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjában – írta részvétnyilvánító közleményében a Lehet Más a Politika.
Részvétét nyilvánította Tarlós István főpolgármester, továbbá Erdő Péter bíboros. – Személyében tudós és igaz embert tisztelünk, aki hosszú éveken át népünk méltó jelképe volt – írta Schmitt Pál államfőhöz intézett táviratában a bíboros.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.