Mi történt a nyáron?

Hanthy Kinga
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz eldönteni, hogy a tanár vagy a diák örül-e jobban a nyári szünetnek. Két és fél hónapra megszabadulnak egymástól, és ez mindegyiküknek jár. Igaz, ilyen hosszú tanítási szünet máshol a világon nincs, de nálunk ez már történelmi hagyomány, szinte az egyetlen hathatós ígéret, amellyel manapság a pedagóguspályára lehet csábítani a fiatalokat. Sok más örömük nem nagyon van benne. Ócska a fizetés, rosszak a gyerekek, alig van sikerélmény, és olykor a szülő is beront, persze nem amikor hívatják, hanem amikor épp haragos. Ugyanakkor eldönthetetlen a vita, hogy a magyar tanárember túlterhelt-e vagy épp nem, mennyi a munkával töltött valós idő, és ha megemelik az óraszámát, akkor azt hogyan számolják ki. Benne van-e a (bejárások miatt valójában nem is olyan) hosszú nyári szünet, vagy azt másként könyvelik?
Egyszóval itt a nyár a maga megszokott és vadonatúj problémáival. Lesz-e állás szeptemberben, és meglesz-e még az iskola, továbbá lesz-e tizenöt éves korig tartó tankötelezettség? Kaposváron például ötven szülő kezdett éhségsztrájkba, mert bezárják a gyerekük iskoláját, de szép sajtója volt a VII. kerületi Janikovszky-iskolának is, amelyikről bennfentesek tudni vélik, hogy az igazgatója a Hunvald-ügy elsőrendű vádlottjának volt a barátnője. Egyszóval nincs menekvés a politika és a cselszövés elől, nem lehet elbújni az iskola falai közé sem. Mindeközben tulajdonképpen csoda, hogy a tanév mindig elkezdődik és befejeződik, hogy a közoktatásnak nevezett nagyüzem gyakorlatilag zavarmentesen üzemel, még akkor is, ha lassan már nemcsak a fénymásolást fizetik a szülők, de a tetőjavítást és a tanteremfestést is. És néha felmerül bennük, hogy ennyi erővel akár órákat is adhatnak.
A nyári szünet persze újabb gondokat is hoz. Mi legyen a gyerekkel? Már régen nem működik a „vidéki nagymamánál tyúkot kerget a városi kisfiú” megoldás. Nincs vidéki nagymama, vagy ha van, akkor nem biztonságos a falu, ahol lakik, a tyúkot meg rendszeresen ellopják. De az is lehet, hogy nagyi is van, vidék is van, közbiztonság is van, csak a nyaralás úgy telik, hogy nagyi és unoka egész nap együtt bámulja a brazil szappanoperákat. Hová lettek a mesélő nagyik? Mi legyen a gyerekkel? – sóhajtanak tehát nagyot a szülők, hisz sokuknak még a legolcsóbb tábor is drága, két hetére rámenne a család nyaralására félretett pénz, már ha lenne nyaralás, mert a magyarok többsége egyáltalán nem megy nyaralni. Inkább felszereli a klímát, és a poszter előtt ülve a hűvös hegyekbe képzeli magát.
Azért ha megerőltetjük a fantáziánkat, el tudjuk képzelni, hogyan is töltik majd kis- és nagykamaszok a nyarat. Valószínűleg hűs plázákban és/vagy otthon a számítógép előtt. Ugyanúgy, ahogy a telet. A tanárok gondosan feladják a nyári kötelező olvasmányt, amelyet néhány buzgómócsing biztos el is fog olvasni, de a többségnek eszébe sem jut, mert még soha nem tapasztalta meg, hogy az olvasás nem munka, hanem szórakozás. Valamikor réges-régen, még a poroszos rendszerű magyar közoktatásban szokás volt, hogy az első szeptemberi fogalmazást arról íratták, mi történt veled a nyáron. Nem tudom, megvan-e még ez a szokás, azt sem tudom, hogyan fejtik meg a tanárok a diákok hieroglifáit, merthogy az elviselhető külalak ma már nem követelmény – de azért érdekes olvasmány lenne. Kikerekedne belőle egy szociográfiai tanulmány. Például kiderülne, hogy egyáltalán van-e miről írni. Van-e téma, anyag, amelyből kikerekedik a fogalmazás? Hogy mondjuk emlékeznek-e még arra az ifjak, mi is történt velük az óbudai Sziget Fesztiválon vagy a Balatonon? Vagy merő mámorrá vált-e az egész? És a kisebbeknek lesz-e aktív, nem csak interaktív élményük? És végeredményben ebből a nagy nyári körképből kikerekedne, hogyan is bánunk a gyermekeinkkel. Hogy jól, okosan szeretjük-e őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.