(mit lát meg az újságíró )

Kristóf Attila
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy a tényfeltárás (ha nem politikai jellegű) mekkora érdeklődésre tarthat számot. A riport, miközben tényeket közöl, magát az embert helyezi a középpontba, így ébreszt érzelmeket; de napjainkban maga az ember, az átlag, nem vált ki túlzott érdeklődést. Az eszement sztárkultusz igen. A deviancia is. A szex, a szerelem, az emberi kapcsolatok csődje mint újságírói téma az utcán hever, de kevesen hajolnak le mélyen érte. A mélyre hajlás itt az érdeklődő empátiát jelenti, s azt a furcsaságot, amint a téma magával ragadja, szinte felszippantja a riportert, olyannyira, hogy osztozni látszik alanyai sorsában. Ehhez az újságírás eszközein túl valami más is kell, amit talán szeretetnek nevezhetünk. A különös, néha szörnyű sorsok megérintik a riporter szívét, s ha ő képes ezt az érzést kisugározni, akkor az olvasóét is.
Mi kell ehhez? Valami gyermeki kíváncsiság és nyitottság, s ami keveseknek adatik meg: a közelkerülés képessége. Hiszen a szenvedő (akár tudatlanul szenvedő) keveseket engedi önmagához közel. A közel kerüléshez születni kell, és ha ez valami sugárzó őszinteséggel társul, képes áttörni a gyanakvás falát. Ez akkor sikerül, ha az ember (az újságíró) senkinél sem tekinti és érzi különbnek önmagát, nincs benne előítélet, s akkor is csak közvetett módon ítélkezik, ha formába önti azt, amit tapasztalt. Hatásra nem vadászik, ironizál talán, de nem von le konzekvenciát. A konzekvencia az olvasó dolga.
A 34 éves Dobray Saroltának a közelmúltban jelent meg egy riportkönyve, Őrült világ címmel. Az írónő érző szívű, közvetlen és szép. Most született meg a második gyermeke, egy fiú után egy leány. Bízvást azt hihetjük (bár a sajátunkéról sem lehetünk meggyőződve), hogy az ő világa nem őrült világ. De (egész fiatal korától) képes arra, hogy önmagából mintegy kilépve elhagyja a biztonságot, a megszokottat, s belépjen egy labilis közegbe, amelynek „lakói” legyenek bár lent a mélyben: az utcán, nevelőintézetekben, örömlánytanyákon, vagy „fent”, luxusvillákban, szuper autókban, kívül csillognak, de belül ugyancsak „betegek.”
Becsülöm a szerzőt bátorságáért, kíváncsiságáért, leleményességéért, ahogy bejárja a pokol földi bugyrait. Csányi Vilmos etológus így ajánlja figyelmünkbe a könyvet: „Dobray Sarolta különös érzékenységgel tárja fel történeteit: a valóság hű leírása és az esetenként finom iróniát tükröző pszichológiai értelmezés magával ragadó olvasmánnyá teszi a kötetet… Remek írás.” A szerző pedig így vall önmagáról: „Újságíró vagyok, s ez feljogosít minden merészségre, átlépni olyan világokba, amelyektől eddig, azt gondoltam, betonfal választ el”.
Melyek is ezek a betonfal mögötti világok, amelyeket végső soron vágyként, hiányként és túlzásként a pénz ural? Az újságírónő eljut profi kéjnők körébe, a „végzet asszonyát” képző szélhámosok bandájába, a hajléktalanok közé, a hasisfüggő, szétesett személyiségű fiatalokhoz. Vagy a viájpik közé, akik márvány fürdőszobákban a vécédeszkáról szippantják fel a kokaint. Eljut a még meg sem született gyermeküket örökbe adó nők lelkébe. Az állami gondozott gyermekek szeretetéhes tekintetétől s kérdéseitől: „Ugye te leszel az anyukám?”, elérzékenyül. Sikerült áttörnie a válaszfalat nőként, húsz-egynéhány évesen, s a túloldalon lévőről, gondolatban, érzelemben, talán megértésben is sokat volt képes átadni nekünk.
Tartozom egy vallomással: engem ez a könyv az ifjúságomra emlékeztet, amikor ugyanazt kerestem, amire ő most rátalált. Hogy a világ-e ez vagy önmaga, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.