Nincs visszaút az elnöknek?

Ali Abdullah Száleh jemeni elnök „megnyugtatóan” gyógyul a hadsereg kórházában, a szaúd-arábiai Rijádban. Országában azonban egyre súlyosabb a zűrzavar, megjelentek az iszlamisták, az UNICEF pedig azonnali beavatkozást sürget a gyermekek érdekében.

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjed a kolera. Jemenben súlyos ivóvíz- és üzemanyaghiány van. Az ENSZ gyermekjóléti szolgálata figyelmeztetett, ha azonnal megegyezés születne, akkor is rendkívüli munka volna kielégíteni Jemenben a legalapvetőbb igényeket is. Geert Coppelaere, az UNICEF helyi képviselője szerint a gyermekek alultápláltsága egyre szörnyűbb, a háború miatt az élelmiszerárak egyre magasabbak. A lakosság hatvan százaléka a vizet tartálykocsikból kapja, amelyek a benzinhiány miatt leálltak. Az iskolák bezártak, a világszervezet pedig most Szaúd-Arábiával tárgyal, hogy juttasson üzemanyagot a nélkülözőknek. A déli területeken kolerajárványról számoltak be.


Szálehen néhány minimális beavatkozással járó eljárást hajtottak végre az elmúlt két napban, állította egy helyi forrás, hangsúlyozva, hogy az elnök nincs életveszélyben, szervezete reagál a kezelésekre. Más források azonban úgy tudják, a helyzet sokkal rosszabb, Száleh testének 40 százaléka megégett, tüdeje a mellkasába fúródott aknaszilánk miatt nem működik tökéletesen, agyvérzése van, ezért nyilván hosszabb ideig kórházban marad. Az optimisták közé tartozik Abd-Rabbo Manszúr Hádi, Jemen ideiglenes elnöke is, aki azóta vezeti az országot, hogy Szálehet elszállították a szomszédos királyságba gyógykezelésre. Ő azt állította tegnap, hogy egy-két nap múlva Száleh újra Szanaában lesz.
Persze kérdés, visszatérhet-e valaha az elnök. A szaúdiak már korábban arra kérték a politikust, hogy az ország érdekében mondjon le hivataláról, ám ő ezt többszöri ígérete ellenére sem tette meg. Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) – a térség hat olajmonarchiája – külügyminiszterei állandó tárgyalásokat folytatnak a jövőről, ahogy a brit külügyminiszter, William Hague is azonnali hatalomváltást sürgetett. Amíg Száleh állapotáról nem lehet biztosat mondani, addig valószínűtlen a megegyezés, ám az elemzők legtöbbje szerint az elnöknek Rijádból már nincs visszaút.
Az ország azonban irányítás nélkül egyre súlyosabb helyzetben van. Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport legkevesebb 30 fegyveresét, köztük a nemzetközi terrorhálózat egyik helyi vezetőjét ölték meg jemeni kormánykatonák Zindzsibár kikötővárosban, közölte a szanaai védelmi minisztérium, amelyet az MTI idézett. Abján tartomány székhelye tíz napja került az iszlamisták kezére. Rijádban és Washingtonban attól tartanak, hogy az ingatag jemeni politikai helyzet az AQAP-nak kedvez, amelynek így lehetősége nyílik szaúdi és amerikai célpontokat megtámadni a térségben. Száleh az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia szoros szövetségese volt az al-Kaida elleni harcban, ő is ezzel érvelt hatalomban maradása mellett a lemondását szorgalmazó amerikaiakkal és szaúdiakkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.