Schmitt: Aktív polgárokra van szükség

Aktív polgárokkal minden jótékony változás könnyebben véghezvihető – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök a tegnap kezdődött III. Európai Civil Találkozó nyitórendezvényén a Parlamentben. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány által rendezett konferencián az államfő hangsúlyozta: az erős Európai Unióhoz nemcsak erős tagállamokra, intézményekre vagy gazdaságra van szükség, hanem erős civil közösségekre, valamint a helyi értékek megjelenítésére és képviseletére is.

Tarics Péter
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál felhívta a figyelmet arra, hogy 2011 az önkéntesség éve az unióban, és az európai közösség alapértékei között szerepel az aktív polgárság, a szolidaritás és a közérdek. Ezen értékek megjelenítése – mondta – nem államközi deklarációkkal, hanem az emberek közreműködésével lehetséges.
– Nem mindegy, hogy kívülállónak vagy érintettnek érezzük-e magunkat – fogalmazott, megjegyezve, hogy az unió polgárainak 30 százaléka tagja valamilyen civil szerveződésnek vagy szolgál egy ügyet önként.
– Aktív polgárok nélkül az Európai Unió sem jöhetett volna létre – jelentette ki Lánczi András, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány elnöke. Szerinte ezen tevékenység által fejezhetik ki az emberek véleményüket vagy járulhatnak hozzá közösségük életének jobbításához. Mint mondta, a második világháború előtt élénk civil élet volt Magyarországon, ez azonban 1948 után, a kommunista hatalomátvételt követően elhalt, és csak 1990 után éledhetett újjá. Az alapítvány elnöke szerint ez a demokratikus átmenet egyik fontos lépése volt, mára pedig a civil szerveződések száma eléri a 62 ezret.
Győri Enikő uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár arról beszélt, hogy az európai irányelvek csak akkor érnek valamit, ha végrehajthatók, hasznosíthatók és a szűkebb környezet javát is szolgálják. Elmondta, hogy a civil szerveződések a Külügyminisztérium pályázatainak köszönhetően bemutathatták az unió kulturális sokszínűségét a gyermekeknek, vagy bevonhatták a fiatalokat az önkéntes munkába.
Az európai civil találkozó a magyar EU-elnökség és az EU hivatalos civil társadalmi rendezvénye, amelyre több mint 400 civil résztvevőt várnak Magyarországról, más uniós tagállamokból, illetve a balkáni országokból. A konferencia vezérfonala az aktív európai uniós polgárság gondolata, amelyet a konferencia négy témára bontva, plenáris ülések és négy szekcióülés formájában vitat meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.