Tanácstalan a NATO Líbiában

Zord Gábor László
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhúzódó konfliktus, de facto Nyugat- és Kelet-Líbia – a színfalak mögött ez körvonalazódott tegnap a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján, ahol kifejezték elkötelezettségüket a katonai intervenció folytatása mellett. Bár a delegációk azt is megvitatták, hogy milyen szerepet játszhat a szövetség a harcok lezárása után, a „demokráciába való átmenet segítése érdekében”, ez annyira távolinak és bizonytalannak látszik most, hogy konkrétumokról nem is dönthettek.
Ami bizonyos, hogy a szövetségesek lelkesedése lohad. Moammer Kadhafi hallani sem akar a távozásáról, és a hozzá hű erők továbbra is képesek súlyos csapásokat mérni a felkelőkre. Közben a haladás útját egyre kétségbeesettebben kereső NATO-vezetők egyes vélemények szerint már rég átlépték ez ENSZ-felhatalmazás kereteit, amely a civilek védelmére adott lehetőséget. Az erőfeszítés élén álló britek és franciák azonban már nyíltan rezsimváltásról beszélnek, és „nem hivatalosan” újra és újra kísérletet tesznek a líbiai vezető likvidálására, egyelőre sikertelenül.
Brüsszelben kiderült: az elzárkózó Németország továbbra sem akar részt venni a műveletben, Spanyolország sem hajlandó csapásokat mérni vadászgépeivel, a norvégok június 24-vel véget vetnek részvételüknek, Svédország pedig nyolc Gripen gépéből hármat hazarendel szicíliai bázisáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.