Újabb csúcson a GDP

Két és fél százalékkal bővült a hazai gazdaság az első negyedévben – tették közzé a statisztikusok tegnap. A növekedés motorja továbbra is az ipari export volt, azonban – a kormány és elemzői várakozás szerint is – a második negyedévben a beruházások is hozzájárulhatnak a GDP-emelkedéshez, és a fogyasztás is elindulhat felfelé.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négy évvel ezelőtt bővült legutóbb olyan mértékben a magyar gazdaság, mint az idei év első negyedévében. Január– márciusban 2,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához mérve – tette közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Ennél nagyobb emelkedésre 2006 utolsó negyedévében volt példa. Ezt követően – mint ahogy azt nemrég Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Bajnai Gordon volt kormányfő is megerősítette – a Veres Jánoshoz köthető kiigazító intézkedések kedvezőtlen öszszetétele miatt a gazdaság tartósan lejtős pályára helyezkedett.
Az idei első negyedéves növekedési adat elemzők egyhangú véleménye szerint pozitív, kevésbé örvendetes azonban az, hogy a gazdaság teljesítményét továbbra is egyoldalúan az ipari kivitel húzta. Az exportorientált feldolgozóiparban például több mint 13 százalékos bővülés következett be, miközben a háztartások fogyasztása január– márciusban 0,8 százalékkal esett, és a beruházások összesítő adatai is csökkentek. A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye szerint azonban már láthatók a jelei annak, hogy a fogyasztás és a beruházások is hozzá fognak járulni a növekedés összetételéhez, erre a második fél évtől számít a tárca.
– A második negyedévtől a beruházások növekedése várható, amely tendencia alól a lakásberuházások és még egy-két kisebb részterület lesz csak kivétel. Az autóipari beruházások kedvező hatása mellett az infokommunikációs ágazat is hozzájárul ehhez a folyamathoz, mindhárom nagy szolgáltató ugyanis júliusig nagyszabású fejlesztések végrehajtását ígérte – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakember szerint lassan a fogyasztás is emelkedésbe lendül, az idén egy-két százalékos bővülésre számít ezen a területen. – Márciusban nagyot esett a kiskereskedelem, ami lefelé húzta az első negyedéves fogyasztást. Ennek oka részben az volt, hogy az idén április végére tolódott a húsvét, így márciusban még nem kezdődött el az ünnep előtti költekezési hullám. Ez a hatás azonban jótékonyan befolyásolja majd a második negyedév mutatóit – magyarázta Suppan. Az elemző úgy látja: a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése nem feltétlenül a fogyasztást fogja erősíteni, valószínűbb, hogy a befolyó összegeket a hitelek törlesztése emészti fel. Az árfolyamrögzítésből származó többletjövedelmet meg – mint mondta – egyenesen tilos elkölteni, abból megtakarításokat kell képezni.
Mindezek alapján az elemző és a kormány szerint is erre az évre reális a háromszázalékos növekedési cél elérése. Simor András jegybankelnök ennél pesszimistább, újságíróknak tegnap úgy fogalmazott, hogy három százaléknál alacsonyabb lehet 2011-ben a bővülés. A következő években – vélte Suppan – a konvergenciaprogram konzervatívabb tervénél jobb, az optimistánál rosszabb lehet a gazdaság teljesítménye. A kormány szerint 2012-ben a dinamikusabb forgatókönyv alapján 3,6, a pesszimistább előrevetítés szerint pedig három százalékkal bővülhet a GDP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.