Újrakezdik a tárgyalást a sukorói ügyben

Ma délelőtt újrakezdik Joav Blum büntetőperének tárgyalását Székesfehérváron. A bíró személyében változás történt, s a korábbi tárgyalás óta több mint fél év már eltelt. A védő szerint a magyar–izraeli állampolgár elfogadja, hogy távollétében zárják le az ügyét.

Kulcsár Anna
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várakozó állásponton. A kaszinóberuházás – a telekcsere és a koncessziós szerződés – kapcsán hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés címén is zajlik az eljárás. A Központi Nyomozó Főügyészség eddig az MNV egyes volt vezetői mellett egy értékbecslőt gyanúsított meg. Nem tudta közölni a gyanút Joav Blum ügyében, mert betegségére hivatkozva a kettős állampolgárságú üzletember nem jelent meg a hatóság előtt. Megkérdeztük Fazekas Gézát, elképzelhető-e, hogy Joav Blum ellen – az új szabályok alapján – távollétében folytatja az ügyészség a nyomozást. A szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a jogszabály elvben nemcsak a bírósági, hanem a nyomozati szakaszra is vonatkozhat, a konkrét ügyről azonban nem kívánt információt közölni. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztéséről még nem döntött a parlamenti bizottság – további adatokat kért be az ügyészségtől –, így a politikus sem válhatott gyanúsítottá a kaszinóügyben.


Bánáti János védőügyvéd lapunknak elmondta: a bíróság kezdeményezésére Joav Blum hozzájárul, hogy az ellene közokirat-hamisítás vádjával indult ügyet távollétében fejezzék be, vagyis élni kíván a büntetőeljárási törvény legutóbbi módosításakor megteremtett lehetőséggel. A magyar–izraeli állampolgárságú vádlott tartós betegsége miatt a ma délelőttre kitűzött tárgyaláson sem tud megjelenni. Bánáti közlése szerint a csaknem két éve tartó bírósági eljárást ma újrakezdik, mert a bíró személyében változás történt és az utolsó tárgyalás óta több mint fél év már eltelt.
Az eljárás elhúzódása kapcsán a Fejér Megyei Bíróság szóvivője, Gieszné Boda Orsolya arról tájékoztatott, hogy a vádiratot 2009. augusztus 7-én nyújtotta be az ügyészség. A bíró azonban megbetegedett, s táppénzes állományba vonult. Hogy az ügy ne szenvedjen késedelmet, másik bíró folytatta az eljárást. Négy tárgyalást is kitűzött, ám ezeket nem lehetett megtartani, mert a védő mindannyiszor a vádlott betegségére hivatkozott. A kirendelt igazságügyi orvos szakértő végül megállapította, hogy az orvosi igazolás helytálló, Joav Blum távolmaradása indokolt. Most a régi bíró folytatja az ügyet.
A büntetőeljárási törvény értelmében a tárgyalási szakaszt újra kell kezdeni, ha a bíró személyében változás történt és az utolsó tárgyalás óta több mint hat hónap eltelt. A bíróság szóvivője úgy nyilatkozott: ez nem jelenti az eddigi történések teljes megismétlését, mindenesetre a mai tárgyaláson három tanú meghallgatását tervezi a bíróság. Bánáti János Blum felmentésére számít. Mint elmondta, védence nem azért létesített lakcímet Sukorón, hogy ezzel bármilyen üzletkötést előmozdítson – erre a jog szerint nem is volt szüksége. Joav Blum szándéka az volt, hogy először felújíttatja a rossz állapotú ingatlant. Ezért – s mert közben apja meghalt – nem tudott mindjárt a bejelentkezéskor beköltözni Sukoróra. Mielőtt bejelentett lakhelyét elfoglalta volna, a hatóság közbelépett és eljárást indított ellene. Bánáti közlése szerint a nyomozók DNS-vizsgálatot is végeztek a lakásban, ellenőrizni kívánták például, hogy Joav Blum használta-e a fogkeféjét. A védőügyvéd rámutatott, hogy bár a bizonyítás az ügyészséget terhelné, a védelem is bizonyítékokat sorakoztatott fel, hogy igazolja: Joav Blum megterveztette és elindította a lakásfelújítás folyamatát.
A sukorói kaszinóügy egy másik szálon is folytatódik: a Fejér Megyei Bíróság június 24-én tartja meg a következő tárgyalást a magyar állam által megindított polgári perben. A keresetlevelet az állam 2009. november 19-én nyújtotta be Joav Blum ellen, és azt kérte, állapítsák meg a telekcsere ügyében aláírt szerződés semmisségét, érvénytelenségét. A magyar állam úgy véli, hogy sértette a vagyontörvényt és végrehajtási rendeletét az a megállapodás, amelynek alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. – egy pilisi és egy albertirsai telek ellenében – átengedte Joav Blumnak a sukorói ingatlant. A jogszabályba ütköző semmis szerződés miatt az eredeti állapot visszaállítását kérik. Az érvénytelenség, a feltűnő értékaránytalanság megállapítását – másodlagosan – látják indokoltnak, mert Joav Blum csak 296 millió forintot fizetett a csere alkalmával az államnak, holott – a felperes állítása szerint – a sukorói ingatlan jóval több mint egymilliárd forintot, a két Pest megyei cseretelek pedig mindössze 193 milliót ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.