Vad dolgok

Ökoterroir

Hegyi Zoltán
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon a vidéken, ahol élek, egy ideje három, egymástól látszólag független dolog tematizálja a közbeszédet. A közös nevező persze megvan, az érzés, hogy már megint megy a levevés, legyen szó vaddisznókról, csatornázásról vagy az ebadó gondolatáról. A vaddisznókkal az a helyzet, hogy az őzekkel együtt oly mértékben elszaporodtak, hogy egy népesebb csapat látványa fényes nappal sem sokkal nagyobb kuriózum, mint egy macskáé. Ami egyfelől jó, hiszen így kerek a világ, másrészt viszont most már mindennap konkrét életveszélyt jelentenek. Ami a minap történt az M3-as autópályán, az csak a jéghegy csúcsa, de talán ráirányítja a figyelmet a jelenségre. Egy autós elgázolt egy jól megtermett disznót, a jármű a vízelvezető árokba csapódott, a motorblokk kiszakadt és az aszfaltra zuhant, az alkatrésznek nekiütközött egy másik autó, és az is az árokban landolt. Az eredmény egy súlyos és egy könnyebb sérült, és a vaddisznó is elpusztult. Hogy mindez egy sztrádán zajlott le, különösen elgondolkodtató, alsóbbrendű utakon viszont állandó para. Eleve elég sokkoló, amikor békés túraautózás közben váratlanul befigyel egy malac a szélvédőn, még akkor is, ha a terepet ismerve negyvennél többel már nem is merünk menni, hármasban védve ezzel szeretett környezetünket, aztán örömmámor és hálaadás, ha megúsztuk néhány karcolással. Ezek után viszont a következmények összegzése jön, és máris csillapodik valamelyest a jókedv, merthogy az ember telhetetlen és másnap is kellene élni. Ami a keletkezett anyagi kárt figyelembe véve faluhelyen, szétzúzott közösségi közlekedéssel, autó nélkül nem is olyan egyszerű mutatvány, mert az ugye felmerülhet, hogy nem rendelkezünk azzal a néhány százezer forinttal, ami a gépjármű eredeti állapotának visszaállításához elengedhetetlenül szükséges. Márpedig, ahogy az nálunk lenni szokott, már megint mi visszük el a balhét. A kétméteres út menti gazból váratlanul előcsörtető jószág már az örök vadászmezőkön, de még onnan is visszaszólhat, ha ugyanis még a múlt században véletlenül kihelyeztek egy vidáman szökdécselő szarvast ábrázoló táblát, a vadkár is a miénk.
A képlet egyszerű. A vad az állam tulajdona, a vadásztársaság mintegy bérli, mi meg, amennyiben túléljük az akciót, fizetjük mások szórakozását. Most a széttrancsírozott szőlőültetvényekről és kukoricatáblákról, tehát újabb milliós károkról ne is beszéljünk. Fordítva ez úgy fest, hogy a kutyám megijeszti Ilonka nénit és bestukázik a biciklivel az árokba, én vagyok a felelős. Mert én vagyok a gazda. Már amennyiben nem helyezem el a Bundást az autóból a vaddisznók közé, mert ebadót már végképp nem tudok fizetni. Mert ez lesz, ellentétesen az intézkedés céljával. És akkor autó, kutya nélkül már jut idő azon gondolkodni, normális-e az a dolgozó, aki a most épülő csatorna tartalmát az ábrahámhegyi strand gyermekpancsolója mellett kívánja a Balatonba vezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.